Zonneparken of woningen

Foto: Gemeente Lelystad

Afgelopen dinsdag werd in de commissievergadering gesproken over het beleidskader Zonneparken. De partijen in de raad sluiten de zonneparken nergens definitief uit, behalve de PVV. Deze partij is geen voorstander van grootschalige zonneparken in het buitengebied. 

Ambitie
De PVV staat er op dat de gemeente zich houdt aan de woning ambitie. Indien er gebieden niet bebouwd worden, kunnen deze gebruikt worden – volgens de PVV – voor vruchtbare landbouwgronden of natuur.  

Juist in deze tijd is het rapport van Deloitte uitgekomen waarin is aangegeven dat gemeenten minder grond hebben aangekocht in de afgelopen jaren, terwijl de vraag naar woningen steeg. Toevallig gaat de samenwerkende Rekenkamercommissie in de gemeenten Nunspeet, Putten, Oldebroek en Elburg onderzoek aan het woonbeleid. 

Dertien locaties
De gemeenteraad heeft al eerder aangegeven dat er duizenden extra woningen moeten komen. Hiervoor is een zogenaamde groslijst samengesteld, een lijst van dertien mogelijke locaties.  

Was er eerder sprake van 15.000 nieuwe woningen, nu wil Lelystad tot 2040 zo’n 40.000 extra woningen gaan bouwen. Middels deze optie staat Lelystad ‘flink in the picture’ als de plaats waar een deel van de honderdduizend woningen moeten komen. Dit komt van de vraag van de Tweede Kamer om zo het woningtekort in Flevoland aan te pakken.  

In de gemeenteraad van dinsdag is gesproken over de zonneparken – waarbij de PVV een duidelijke boodschap achterliet – en de lijst van dertien mogelijke locaties. 

GroenLinks en JongLelystad hebben duidelijk de boodschap afgegeven dat de woning ambitie niet ten koste mag gaan van het groen in de stad. 

Voorstellen
Naast het standpunt van de PVV over de zonneparken, kwam een motie te staan van JongLelystad. In de motie werden drie onderwerpen opgenoemd die toegevoegd moeten worden aan de Participatiewaaier. De drie punten zijn educatie, lokaal en steunen goed doel. Met het laatste punt verzoekt de partij dat de initiatiefnemer van de zonneparken, zonnepanelen moet doneren aan maatschappelijke / goede doelen in Lelystad.  

Ook D66 kwam met een motie. De partij verzocht het college rekening te houden met het ontstaan van diversiteit in het woningaanbod in wijken en buurten. Tevens met de bewoners in gesprek te gaan. De partij is van mening dat in de geschiedenis van Lelystad teveel eenzijdige bouw is toegepast. Dit is duidelijk te zien in diverse wijken waarbij genoemd werden ‘aan de kust’ en de Noordzoom.  

(Bronnen: De Puttenaer, Omroep Flevoland, Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen