Op weg naar de verkiezingen

Foto:

Over een goede vier weken is het dan weer eens zover, Nederland mag massaal naar de stembus. Maar of dat het massaal zal gaan worden, is nog maar de vraag. In een aantal artikelen of columns zullen we u meenemen in de wegen – soms duidelijke, soms wat minder duidelijke – van de verkiezingsstrijd der Lage Landen, helemaal, als het kan, tot 17 maart. 

Bij het schrijven van deze eerste editie – half februari – zijn er al twee zaken duidelijk geworden, nl. dat 37 partijen mee gaan doen en dat Nederland nog steeds niet klaar is voor digitaal stemmen.

Digitaal stemmen
Op verschillende sites worden ‘mensen op leeftijd’ – wat overigens een verschrikkelijke uitdrukking is, zeker als men zelf tot deze groep behoort – steeds meer getriggerd en uitgedaagd om de media via de digitale snelweg tot zich te nemen. Steeds meer bedrijven stappen af van de papieren informatie, zoals folders en documenten, om te zorgen dat een ieder dit via het tablet kan blijven volgen.
De vraag mag hierbij gesteld worden of dat op deze manier alle mensen op leeftijd ook altijd bereikt gaan worden, zeker de mensen die een niet-Nederlandse achtergrond hebben. Een oplossing kan natuurlijk zijn om de verschillende digitale info in verschillende talen beschikbaar te maken, waarbij de info zeker ook te beluisteren zal zijn.

Gezien de redelijk vaak voorkomende datalekken en computer attacks, zou het verstandig zijn om hier op korte termijn flink wat werk aan te gaan doen en flink wat in te investeren. Mocht dit probleem opgelost kunnen worden, dan zou het de weg vrij kunnen maken om een traject te gaan starten waarbij – eerst op kleine schaal – de kiezer vanuit de huiskamer zijn of haar stem kan uitbrengen. Mogelijk dat op deze manier meer mensen betrokken kunnen gaan worden bij alle stemmingen in Nederland.

Partijen
In december 2020 hebben 81 partijen zich aangemeld om mee te doen, waarna 41 partijen een kandidatenlijst hebben ingeleverd. Echter niet alle partijen voldeden aan de regels, zoals genoeg steunverklaringen; zodoende zijn er aantal partijen afgevallen, zodat Nederland in maart de keuze heeft uit 37 partijen.
Maar niet alle partijen zullen in alle 20 kieskringen meedoen, omdat niet alle partijen weer dertig verklaringen per kieskring hebben ingeleverd.

Als men de lijst doorloopt, dan komen daar natuurlijk de bekende namen voor, maar ook compleet nieuwe namen, zelfs partijen met een naam waar nog nooit van gehoord is. In de  volgende editie zal aan een eerste groep nieuwe partijen aandacht worden geschonken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen