November 2024 hebben de fracties van CDA, Leefbaar Lelystad en PvdA schriftelijke vragen gesteld aan het college over vervuiling door afgedankte brandblussers. Eerder was al gebleken dat er verontreinigingen met PFOS aan de Meerkoetenweg waren geconstateerd. De vragen gingen over het gebied van Oostervaart en over PFAS, maar bij beide dossiers zou het gaan om brandblussers.
Verwerken van brandblussers
In augustus 2024 kwam er een bericht over een kort geding dat de buurman van de Eerste Lelystadse Schroothandel (E.L.S.) had aangespannen tegen dit laatste bedrijf. Er zou gemeld zijn dat bij de verwerking van brandblussers schadelijke stoffen vrijkomen.
Daarom was de buurman naar de voorzieningenrechter gestapt. Echter deze rechter heeft aangegeven dat er meer onderzoek nodig is, om te kunnen beoordelen of er inderdaad gevaarlijke stoffen vrijkomen.
Vervolgonderzoek
Volgens de regionale media heeft E.L.S. een opdracht gekregen van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi- en Vechtstreek om aanvullend onderzoek te laten verrichten. Nu blijkt dat E.L.S. zelf onderzoek laat doen naar vervuiling met PFAS en PFOS.
De Omgevingsdienst heeft vorig jaar een onderzoek laten doen, waaruit bleek dat minimaal op 6 plaatsen op het terrein van E.L.S. de norm voor PFAS te hoog is. Tevens zou de vervuiling in grond en water voorkomen.
PFAS in lucht, grond en water
Volgens de buurman zou er PFAS in de lucht hebben gezeten, maar volgens de Omgevingsdienst zit het ook in grond en water. De Schroothandel zit sinds 1988 op de locatie en verwerkte in eerste instantie schroot en oud ijzer.
Maar sinds 2007 worden ook poederblussers ontmanteld en verwerkt, waarbij in 2017 ook de blussers met schuim zijn gekomen. Volgens de wetgeving zijn de gevaarlijke stoffen sinds 2011 verboden in brandblussers, maar PFOS komt nog voor. Daarbij komt ook dat de stof niet of nauwelijks afgebroken wordt en dus een gevaar voor het milieu is.
Beschermende betonlaag
E.L.S. heeft in 1990 een flinke betonlaag op het terrein laten leggen en is daarom van mening dat de PFAS daar niet door kon lekken. Tevens zijn er hoge concentraties aangetroffen op plaatsen waar geen brandblussers worden verwerkt.
Op die plaats heeft vroeger een bouwbedrijf gezeten, dat mogelijk PFAS-houdend materiaal heeft gebruikt. Op eigen kosten zal E.L.S. een vervolgonderzoek laten doen. al was het maar voor een second opinion.
Dit onderzoek wordt gedaan door Flevo Milieu Advies en zal binnenkort beginnen, waarbij de Omgevingsdienst zal meekijken. Tevens is bepaald dat het onderzoek van bodem en water in september afgerond moet zijn. Hierna wordt gekeken hoe alles wordt gesaneerd en wie de rekening moet betalen.
(Bronnen: Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)