Rietvegetatie moeras Oostvaardersplassen wordt hersteld

15 dec , 19:50 Natuur
rietgors moeras riet pixamio via pixabay
Pixabay
Rietgors moeras riet
Ondertussen zijn de Boswachtersblog van boswachter Hans-Erik Kuypers van de Oostvaardersplassen en een bericht van boswachter Amy over het Kromslootpark in Almere binnen. Dit laatste zal dan terug te vinden zijn op de site van almere.nieuws.nl. In 2018 zijn voorbereidingen getroffen om een moerasreset uit te voeren in het westelijk deel van het uitgestrekte moeras van de Oostvaardersplassen.
Afname rietvegetatie  
Deze voorbereidingen komen voort als maatregel uit het Natura2000 beheerplan. De bedoeling van de moerasreset is om de rietvegetatie te herstellen en liefst met zo’n 500 hectare uit te breiden. 
In de afgelopen tientallen jaren is de rietvegetatie die in het water staat sterk afgenomen. Dit kwam doordat veel ganzen van het riet hebben gegeten en door onvoldoende waterpeildynamiek.
Doordat de rietvegetatie is afgenomen is het aantal broedparen van vogelsoorten die afhankelijk zijn van het waterriet - waaronder enkele Natura2000 soorten - afgenomen. Hierbij kan men denken aan snor, rietzanger, blauwborst en rietgors.
Waterpeildynamiek
Indien er in een gebied sprake is van een natuurlijke waterpeildynamiek, kunnen de verschillen in waterstanden tussen de winter en zomer zo’n 50 - 70 cm zijn. Tevens zijn er bij natuurlijke omstandigheden lange perioden van droge en natte jaren.  
Door de lange droge perioden zal de vraat door ganzen niet of nauwelijks voordoen, waardoor het riet zich kan herstellen. Het gebied van de Oostvaardersplassen heeft deze natuurlijke waterpeildynamiek niet en daarom wordt het nagebootst.  
Hierbij wordt het waterpeil voor enkele jaren verlaagd - zoals bij de langjarige natuurlijke waterpeildynamiek - waardoor het riet door worteluitlopers (vegetatief genoemd) en zaadverspreiding toeneemt.
Nog iets meer tijd nodig
Men heeft het project een aantal jaar voorbereid, waarbij in 2022 het waterpeil zo laag stond dat de Grote Plas droog stond en er herstel kwam. Doordat het waterpeil laag stond, bleven de ganzen weg en werd er niet gegeten van het riet. 
Juni 2024 heeft Staatsbosbeheer een controle uitgevoerd aan het nieuw gevestigde riet, waaruit bleek dat er veel nieuw riet was gekomen, maar dat het gebied nog niet helemaal gevuld was met riet.
De boswachter laat weten dat de toename van minimaal 500 hectare goed riet - zo’n 3 à 4 jaar oud met een goed ontwikkeld wortelstelsel en hogere bedekkingsgraad - nog niet gehaald is. Daarom is besloten om het waterpeil nog één jaar laag te houden.
(Bron: Boswachtersblog Staatsbosbeheer)