De regionale media hebben deze week een bericht gebracht over de reclameborden in Lelystad. Reclameborden met de tekst ‘Berm beschermd natuurgebied’. Volgens de media zou het hierbij gaan om een 1 april grap van de Stichting Lelystad Schoon. Maar is dit ook zo, zou nu de vraag kunnen zijn.
Zwerfafval in bermen
De Stichting Lelystad Schoon begint op haar site met de uitspraak ‘Lelystad is prachtig’. Het gaat verder met de opmerking dat Lelystad nog mooier is zonder zwerfafval en dat de Stichting samen met overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en scholen het zwerfafval bestrijdt.
Nu is dat waarschijnlijk ook wel nodig, als men de foto’s en meldingen ziet van de verschillende wijken waar groepen inwoners en afval ‘vrijwilligers’ bezig zijn met het verzamelen van het zwerfafval. Kijk maar eens naar de resultaten van de Landelijke Opschoondag.
Afval blijft langer liggen
De borden zijn bedoeld om de mensen bewust te maken over zwerfafval in de bermen. Aangezien de bermen vaak flink begroeid zijn, kan men het zwerfafval - wat tegenwoordig gewoon weggegooid wordt - steeds moeilijker zien.
Het afval is door de begroeiing minder zichtbaar en zal op die manier langer blijven liggen. Dit is verschrikkelijk slecht voor de dieren en planten in het gebied van de bermen. In feite moeten ze in het zwerfafval - plastic soep - leven.
Het zwerfafval komt gewoon van de mens die voorbij komt en alles gewoon door het raam van de auto naar buiten gooit of bij het langsfietsen gewoon laat vallen. Zwerfafval eindigt bij de natuur opvoeding van elke individuele persoon.
Verboden gebied
Gezien de bermen dicht bij de weg liggen, is het niet altijd toegestaan om het zwerfafval op te ruimen, voor organisaties als Lelystad Schoon. De gebieden zijn verboden voor voetgangers in het kader van de veiligheid.
En deze regel draagt niet bij om het zwerfafval te verminderen in de stad. Mensen die langs de bermen rijden en ‘toevallig’ eens naar die bermen kijken, zien het afval alleen maar toenemen.
Beschermde berm
En alleen reclameborden zou mogelijk een oplossing kunnen zijn? Het gaat om de opvoeding van mensen. Laat het duidelijk zijn dat het geen 1 april grap is. In Waalwijk worden bermen al jaren beschermd.
Eind 2023 was er een succesvolle proef, die in 2024 werd uitgebreid met 3 nieuwe beschermde bermen. Met bruine borden wordt door de gemeente aandacht gevraagd voor minder zwerfafval in de natuur.
De gemeente Waalwijk geeft aan dat vooral in het buitengebied dumpafval een probleem is, daar het stille en afgelegen stukken zijn met weinig sociale controle. Met de ‘Beschermde berm’-borden worden voorbijgangers om aandacht gevraagd voor een schone leefomgeving.
(Bronnen: Lelystad Schoon, Omroep Flevoland, Gemeente Waalwijk)