Dit jaar wordt een mijlpaal gevierd en dat is dat Natuurpark Lelystad 50 jaar bestaat. Het Park is ooit begonnen als een recreatiegebied voor de inwoners van Lelystad, maar is daarna uitgegroeid tot een uniek natuurgebied waar men een wisent, eland, Pater Davidshert of een otter tegen kan komen. En dat zijn juist dieren die men bijna nergens anders in het land vrij kan zien.
Uitzetten van diersoorten
Natuurpark Lelystad heeft in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in het behoud van bedreigde diersoorten, waardoor weer Przewalskipaarden in Mongolië rondlopen, wisenten door heel Europa en bevers in de Biesbosch.
In het Natuurpark Lelystad kan men zo’n 2.000 soorten planten, dieren en paddenstoelen vinden, vossen en boommarters tot meer dan 100 vogelsoorten. Men kan er wandelen, fietsen of genieten van de rust, maar elke keer kan men weer iets nieuws ontdekken.
Beheer is kostbaar
De boswachters van het park zijn elke dag druk bezig met de bescherming van de 500 hectare natuur, wat natuurlijk gebeurd met passie en toewijding. Alleen beheer van dit soort natuur is kostbaar, waarbij maar een deel wordt gesubsidieerd.
Daarnaast is het park afhankelijk van donaties van liefhebbers van de natuur. Men kan het werk steunen middels een donatie om de natuur in stand te houden en de dieren te beschermen die er leven. Voor informatie kan men terecht op de site Het Flevo-landschap.
(Bronnen: Nieuwsbrief Het Flevo-landschap, Het Flevo-landschap)