Nationale Bijentelling 2025 van 10 tot en met 14 april

12 apr , 20:15 Natuur
honingbij iupac via pixabay
Pixabay
Honingbij

Hoe meer men weet over bijen, hoe beter de bij geholpen kan worden. Daarom wordt ook iedereen opgeroepen om mee te doen aan het landelijk bijenonderzoek: De Nationale Bijentelling 2025. Volgens de site van de Nationale Bijentelling komen er zo' n 360 bijensoorten voor in Nederland, waarvan ruim de helft bedreigd is.

Belangrijk voor bestuiving
Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving, waarbij 80 procent van de eetbare gewassen en zo’n 90 procent van de wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten (gegevens van Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis). 

Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL organiseren gezamenlijk de Nationale Bijentelling, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.  Deze telling is nodig om zoveel over de bijen te weten te komen, zodat ze geholpen kunnen worden.   

Meetellen 
De organisatie vraagt om tussen 10 en 14 april een half uurtje wilde bijen te tellen. Dit kan in de eigen tuin, op het balkon of in een groene strook in de buurt. Door de telling en de gegevens door te geven, kunnen onderzoekers inzicht krijgen in de stand van wilde bijen in Nederland.  

Daarom is het ook van groot belang om elk jaar een telling te doen. Hierdoor ontstaat er inzicht in onder meer de verschillen tussen regio’s, de stedelijke omgeving en het platteland. Om accurate gegevens  te krijgen, moet er minstens 5 jaar achter elkaar geteld worden. 

Elk jaar
Een jaar eerder hebben ruim 4.300 mensen meegedaan en hebben toen ruim 40.000 bijen en zweefvliegen geteld. Dit is allemaal goed voor de wilde bij, want hoe meer tellers er zijn, hoe beter de cijfers over de wilde bij.  

Meedoen met de Nationale Bijentelling is vrij eenvoudig, ook voor mensen met weinig of geen kennis van bijen. Op de site van de Nationale Bijentelling kan men een telformulier en een bijengidsje vinden. Met de laatste kan ongeveer 16 verschillende soorten bijen, hommels en zweefvliegen herkennen.  

(Bronnen: Nationale Bijentelling, De Drontenaar)