Eind juli werd aangegeven dat de Konikpaarden van de Oostvaardersplassen oogletsel kunnen oplopen door de Grote Klis, een onkruid met stekelige bollen. Volgens een aantal gezondheidssites zou de plant voor de mens bloedzuiverend, ontgiftend en vochtafdrijvend kunnen zijn, maar de Konikpaarden zouden oogletsel op kunnen lopen, wat tot blindheid zou kunnen leiden. Dierenmishandeling Eerder heeft een rechter geoordeeld dat de Grote Klis in het
Oostvaardersveld gevaar oplevert voor de Konikpaarden. Oostvaardersveld is een deel van de Oostvaardersplassen. Tevens zou het tegen de wet zijn om daar de Konikpaarden te laten grazen.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) had de uitspraak gedaan dat het laten grazen van de Konikpaarden tussen de Grote Klis een vorm van dierenmishandeling is. De organisatie Stamina heeft 4 jaren gevochten voor deze uitspraak.
Grondig onderzoek
Staatsbosbeheer komt vandaag met een bericht dat ze - na grondig onderzoek - heeft besloten om de ongeveer 70 Konikpaarden uit het gebied van Oostvaardersveld-zuid te halen. Dit omdat er teveel van de Grote Klis planten aanwezig zijn.
Overigens heeft een dierenarts van Staatsbosbeheer in 2020 reeds aangegeven dat de Grote Klis een belangrijke rol speelde bij de problemen met de ogen van de dieren. In het huidige artikel wordt gemeld dat de kans bestaat dat de zaadbollen in contact kunnen komen met de ogen van de paarden.
Na dit contact zouden de ogen geïrriteerd of ontstoken kunnen raken. Na de uitspraak van de CBb heeft Staatsbosbeheer onderzoek gedaan. Men geeft aan dat na populatieverkleining van 15 paarden wegens regulier kuddebeheer 55 paarden gaan verhuizen.
Verhuizing van de Konikpaarden
De verhuizing is naar het natuurgebied Lauwersmeer in Groningen. Dit is een tijdelijke oplossing, zodat men kan kijken waar de Konikpaarden definitief naar toe gaan verhuizen. De populatieverkleining betekent dat er 15 dieren worden of ondertussen zijn geslacht.
Door de verhuizing krijgt Staatsbosbeheer meer tijd om een ander geschikt natuurgebied te vinden in binnen- of buitenland. Het bleek dat de Konikpaarden en de grote aanwezigheid van de Grote Klis niet samengaan.
Men heeft de afweging gemaakt om grootschalig het onkruid te verwijderen of de dieren uit het gebied te halen. De hoop was dat het maaien van de plant de oplossing zou zijn. Maar na inventarisatie bleek dat er bijna 1 miljoen exemplaren in het gebied aanwezig waren.
Op korte termijn zou het onmogelijk zijn om de plant grotendeels of geheel te maaien of uit te steken. Daarbij komt dan nog dat er haast mee is omdat juist in deze periode de zaadbollen zich gaan vormen. De hele klus van verwijdering zou jaren duren.
Gezien het feit dat maaien geen optie was, moesten de dieren verdwijnen naar een andere locatie. Dat is voorlopig het natuurgebied van Lauwersmeer geworden, waar ook andere paarden lopen. Maar de Lelystadse Konikpaarden blijven apart, omdat anders de Grote Klis zich kan verspreiden.
(Bronnen: Boswachtersblog Oostvaardersplassen (+ Nieuwsbrief), Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)