De gemeentelijke site heeft een pagina dat aangeeft dat de gemeente vanaf 13 november 2023 is begonnen met het kappen van onveilige bomen in de stad. Dit kwam voort uit boomcontroles die daarvoor zijn gedaan, waarbij de controleurs hebben gemeld dat er zieke, zwakke of dode bomen in de stad staan. Volgens de gemeente kunnen deze bomen bij een zware storm omwaaien en kunnen takken afbreken.
Kappen van onveilige bomen
De gemeente heeft laten weten dat voor elke gekapte boom een nieuwe boom wordt teruggeplaatst, omdat de gemeente bomen belangrijk vindt. Belangrijk hierbij is dat de gemeente dit ook communiceert met de omwonenden.
Volgens het bericht van vorig jaar staan de onveilige bomen verspreid in de stad, in parken, langs voetpaden en straten. Mensen kunnen deze bomen terugvinden op de door de gemeente genoemde bomenkaart.
Tevens werd aangegeven dat inwoners die binnen ongeveer 20 meter afstand wonen van de boom die gekapt moet worden, in november 2023 een brief hebben ontvangen. Hierdoor kon de aannemer vanaf 13 november 2023 aan de slag.
Najaar 2024
De afgelopen week heeft de Stichting De Groene Mantelzorger berichten ontvangen dat er op dit moment ook weer bomen zijn gekapt onder meer in de wijk Waterwijk. De vraag is nu of dat het bericht op de gemeentelijke site alleen op het najaar 2023 sloeg of ook op 2024.
Daarbij komt dan nog dat de gemeentelijke site aangeeft dat de werkzaamheden in maart 2024 klaar zouden zijn en dat men daarna aan de slag gaat met het planten van bomen. Deze aanplant zou in 2 fases gebeuren.
Dit hangt samen met de hoeveelheid aan te planten bomen en het plantseizoen. Hierdoor is de fase 1 van de aanplant geweest in de periode van januari tot en met maart 2024. En dan volgt de 2e fase vanaf november 2024 tot en met maart 2025. In deze laatste periode wordt gekapt en geplant.
Lelystad kapt minder bomen
In april gaf wethouder Sjaak Kruis (Klimaat en Natuur) aan dat verplanten beter is dan kappen. Dit is beter voor het milieu, daar de CO2-opslag van een bestaande boom groter is dan van een nieuwe boom.
Daarbij komt dan nog dat de werkzaamheden van een nieuwe boom pas na zo’n jaar of 20 resultaten gaan geven. Daarom is het ook zonde om bomen te kappen als het niet per se nodig is.
Transparant boombeleid
Stichting De Groene Mantelzorger heeft eerder al vragen gesteld aan de gemeente Lelystad over het kappen van fijnsparren, waar later een Voedselbos verscheen en het kappen van bomen aan de Oostranddreef en platanen aan het Maerlant.
De kap van bomen die nu door de stad raast, moet ook duidelijk worden gecommuniceerd aan de bewoners. Mensen die verder wonen dan 20 meter van de boom, willen ook weten wat er gebeurt met de bomen van de stad.
Een bomenkaart is prachtig als deze actueel, actief en digitaal is, waarbij de kaart duidelijk te vinden is op de gemeentelijke site, liefst op de eerste pagina. De bovengenoemde kaart geeft aan dat er bomen gekapt worden.
Maar in het algemeen ontbreken alle gegevens, zoals soort, plantdatum, gezondheidscontroles, gezondheidsstatus, de toekomstige controles of wanneer en waarom deze boom gekapt gaat worden. Inwoners die een kap zien, kunnen dit melden via Meldpunt Bomenkap of via de app van De Groene Mantelzorger.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, Meldpunt Bomenkap, De Groene Mantelzorger, lelystad.nieuws.nl)