Meer uitdaging en diversiteit voor kinderen en jongeren door nieuw speelbeleid

28 nov , 19:33 Gemeente
speeltuin gondel gem lelystad
Gemeente Lelystad
Speeltuin Gondel
In de afgelopen maanden was de gemeente in gesprek met basisschoolkinderen, jongeren en inwoners over spelen en sporten in de buitenruimte. De belangrijkste vraag hierbij was: hoe kan er voor gezorgd worden dat de openbare speel- en sportplekken aantrekkelijk zijn en aansluiten bij de huidige tijd en wensen van de inwoners. De uitkomsten van deze gesprekken en de online vragenlijst zijn inmiddels verwerkt in het plan ‘Samen Beter Buiten Spelen’, dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Belangrijkste resultaten uit het onderzoek
Het onderzoek toont aan dat Lelystad wijken heeft met een overaanbod aan speelplekken, terwijl veel inwoners vinden dat er te weinig aanbod is. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat inclusief spelen, de kwaliteit van de speelplekken en de groene inrichting beter kan.
In de gesprekken met basisschoolkinderen werd vooral gevraagd om actieve en uitdagende speeltoestellen, terwijl jongeren een plek willen waar ze geen overlast geven aan andere bewoners.
Het onderzoek heeft geleid tot een plan met 4 thema’s
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is er een plan opgesteld met 4 thema’s. Deze thema’s zijn:
  • Aanbod op orde. Uitgangspunt is een op de wijk afgestemd speel- en sportaanbod met goede spreiding van goed bereikbare kleine speelplekken en buurtplekken
  • Diversiteit en speelbeleving: Uitgangspunt is divers ingerichte speelplekken voor alle kinderen
  • Aandacht voor specifieke doelgroepen. Uitgangspunt is een buitenruimte waar extra rekening wordt gehouden met inwoners met een fysieke beperking
  • Participatie en communicatie. Uitgangspunt is dat de openbare ruimte aansluit op de wensen van inwoners en dat inwoners weten waar de openbare speel- en sportplekken in de stad zijn
Speelplannen per wijk
Op basis van deze 4 thema’s en overige gestelde kaders in het beleid, wordt per wijk een speelplan gemaakt. Hiervoor is gekozen omdat in elke wijk de bestaande situatie anders is en daarom een eigen aanpak nodig heeft.
Dit betekent dat het resultaat van het nieuwe beleid over de komende jaren steeds meer zichtbaar zal worden. Net als bij het onderzoek, worden inwoners ook bij de keuzes die gemaakt worden, betrokken.
(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)