In januari is een grootschalig bodemonderzoek gestart voor het nieuwe stadsdeel Zuiderhage in Lelystad. Het onderzoek vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van het gebied en wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf. Zuiderhage zal de komende 20-25 jaar ruimte bieden aan ongeveer 25.000 inwoners en wordt ontwikkeld met oog voor natuur en leefkwaliteit.
Integrale aanpak
De ondergrond wordt zo’n 20 meter diep in kaart gebracht, waardoor de beste plaatsen voor woningbouw, wegen, natuur, cultuurhistorie en recreatie gekozen kunnen worden. ABO-Group Nederland zal onderzoek uitvoeren in een gebied van zo’n 500 hectare.
Het onderzoek kijkt naar de milieukundige, geotechnische en archeologische kenmerken van de bodem. Er is niet gekozen voor afzonderlijke onderzoeken over een langere periode, maar een integrale aanpak, waarbij ook Sialtech en EARTH zijn betrokken.
Snel en efficiënt
Volgens de projectleider van ABO-Group Nederland zit er veel voorbereidend werk aan zo’n project. In Nederland is de bodem complex en in dit soort projecten vaak leidend voor waar je wilt bouwen of juist niet.
Door de geïntegreerde aanpak kunnen de nodige vooronderzoeken sneller, efficiënter en beter afgestemd met de omgeving gebeuren. Hierdoor wordt het resultaat dat het project eerder een complete dataset van de ondergrond krijgt en dus duurzamer ontwikkeld kan worden.
Metingen en boringen
De veldwerkzaamheden die in januari zijn gestart, zullen nog een deel van 2025 in beslag nemen, waarbij onderzoeken zoveel mogelijk worden gebundeld. Er worden metingen en boringen uitgevoerd om de cultuurhistorische waarde, draagkracht, bodemkwaliteit en de variatie in het gebied in kaart te brengen.
Daarbij worden handboringen uitgevoerd tot 2 meter en de boringen tot 20 meter gaan vanuit een rupsvoertuig. De grondwaterstand wordt op verschillende plekken gemeten door het plaatsen van peilbuizen. De kwaliteit van het grondwater wordt ook vastgesteld.
Mijlpalen in het project
De eerste archeologische boring is een belangrijke mijlpaal, waarbij tot 8 meter diep wordt geboord. Met speciale buizen worden bodemmonsters uit de grond gehaald die niet verstoord zijn, zodat een archeoloog de opbouw van de grondlagen goed kan bekijken en beoordelen of er archeologische waardevolle kenmerken te zien zijn.
Deze eerste boring markeert een bijzonder moment, omdat op dat moment alle typen bodemonderzoeken tegelijkertijd in het veld zichtbaar zijn. Een volgende mijlpaal is de oplevering van de onderzoeksrapporten, waarin de bodem- en waterkenmerken en eventuele risico’s van het gebied in kaart zijn gebracht.
Onderzoek nodig voor gebiedsinrichting
De informatie van de bodem weegt mee voor de gebiedsinrichting van Zuiderhage. Een goed inzicht in de ondergrond maakt het mogelijk om risico’s te verminderen en efficiëntere keuzes te maken bij de bouw- en infrastructuurplanning.
De locaties van woningen, wegen en waterpartijen hangen immers sterk samen met factoren als grondwaterstanden, zettingsgevoeligheid en milieukwaliteit van de bodem. Door vroegtijdig risico’s in beeld te brengen kunnen onvoorziene problemen tijdens de latere ontwikkelingsfasen worden voorkomen, wat de doorlooptijd van het project verkort.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, lelystad.nieuws.nl)