In oktober werd gemeld dat wederom 4 straten in Lelystad een groene make-over hebben gekregen. Op 28 september en 26 oktober zijn de bewoners en buren in de straten aan de slag gegaan. De bedoeling was dat onder meer tegels vervangen werden door planten en struiken, zodat het regenwater beter opgevangen kan worden en de straat koeler is in de zomer.
De winnende straten
De gemeentelijke site - en tevens deze site - gaf toen aan dat de buren in Kempenaar 9, Kempenaar 13, Vaartweg en Drontermeerstraat dit jaar een groene make-over in de straat hadden gewonnen.
De buurtbewoners die zich hadden aangemeld, hebben tijdens de bijeenkomst geleerd hoe men de buren enthousiast konden maken om mee te doen. Ook wethouder Sjaak Kruis was aanwezig om met een bewoner de eerste plant in de grond te doen.
Aftrap Groene Straat Make-over
Met het planten van de eerste plant door de wethouder werd de aftrap gedaan voor de Groene Straat Make-over. De wethouder liet weten dat het mooi is te zien hoe snel een straat groen kan worden. Dit kan al met een paar simpele aanpassingen.
Door de simpele aanpassingen kan er voor gezorgd worden dat er minder wateroverlast is na hevige regenbuien en het aantrekkelijker wordt voor vlinders en insecten. Het succes van de Groene Straat Make-Over valt op, zodat het voorbeeld door andere gemeenten wordt overgenomen.
Parkeren
Dit weekend - zondag 29 december - kwam bij de Stichting De Groene Mantelzorger een bericht binnen dat er een auto in de perken stond, waar juist bloembollen waren geplant. Dit was aan de Drontermeerstraat. Juist de straat van De Groene Straat Make-over.
De Stichting heeft navraag gedaan of er al een melding was gedaan bij gemeente en / of politie. Bij de laatste was het aangekaart, maar daar is niets uitgekomen. Daarom heeft de Stichting een melding in Fixi aangemaakt, mede gezien van het feit dat dit juist in deze straat gebeurd was.
Ondanks dat het zondag was, heeft de gemeente Lelystad vrij snel gereageerd en gemeld dat men ermee aan de slag ging. Even later kwam het volgende bericht, dat men de eigenaar van de auto niet heeft kunnen achterhalen, maar wel de auto heeft bekeurd.
De Stichting De Groene Mantelzorger - die staat voor vergroening van de stad, de gemeenten wil wijzen op de zorgplicht (bekeken vanuit de kant van het groen en de bomen) en bescherming van de bomen - vraagt zich af, waarom een auto geparkeerd moet worden in een perkje van de straat, terwijl er genoeg parkeerruimte in de buurt is.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, Fixi, De Groene Mantelzorger, lelystad.nieuws.nl)