Op dinsdag 15 april 2025 heeft het college van Lelystad de kadernota 2026 – 2029 aan de gemeenteraad aangeboden. Deze nota, die elk voorjaar wordt opgesteld, bevat de richtlijnen en kaders voor de begroting van het komende jaar. De budgetten blijven in de aankomende jaren onder druk staan. Ondanks dat is er ruimte om een aantal belangrijke ontwikkelingen ook in de aankomende vier jaar van dekking te voorzien.
Actualisatie financiën 2026 - 2029
De kadernota is gebaseerd op de meest recente gegevens. Hierbij wordt rekening gehouden met onvermijdelijke ontwikkelingen en noodzakelijke aanpassingen van budgetten. Voor 2026 wordt een klein tekort van 1.5 miljoen euro verwacht, oplopend tot 6.5 miljoen euro in 2029.
Dit tekort komt vooral doordat de gemeente minder geld ontvangt uit het gemeentefonds, een verandering die vanaf 2027 geleidelijk wordt doorgevoerd. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van veel onzekerheid op het financiële vlak.
Er worden nog steeds discussies met het Rijk gevoerd over de gevolgen van het zogeheten ‘ravijnjaar’. Deze financiële vooruitzichten waren vorig jaar al reden voor de gemeenteraad om een omvangrijk pakket met ombuigingsmaatregelen vast te stellen.
De nieuwe manier waarop gemeenten in de aankomende jaren via het gemeentefonds bekostigd worden zorgt ervoor dat de budgetten onder druk blijven staan. Dat is ook iets wat in deze kadernota zichtbaar wordt. Het kabinet laat op dit vlak nog weinig beweging zien.
Hervormingsagenda Jeugd
Een andere belangrijke ontwikkeling is de publicatie van het adviesrapport ‘Groeipijn’ door de commissie van Ark. Deze deskundigencommissie geeft advies over de Hervormingsagenda Jeugd en gaat in op de haalbaarheid van de landelijk opgelegde bezuinigingen op de jeugdzorg.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft al aangekondigd dat het kabinet de adviezen van dit rapport ‘van kaft tot kaft’ moet overnemen. Dit zou voor gemeenten een forse compensatie betekenen, maar het is niet duidelijk in hoeverre het kabinet gemeenten hierin tegemoet zal komen.
Ook voor wat betreft de uitvoering van de Jeugdzorg blijft het voor Lelystad van belang om regie te kunnen blijven voeren op de uitvoering. De gemeente ziet dat de kostenstijging vooral aan de kant van de regionaal gecontracteerde, specialistische zorg zit, waardoor het essentieel is om over de kostenbeheersing goede afspraken met- en in de regio te maken.
Voorlopig rekeningresultaat 2024
Hoewel de kadernota zich richt op de jaren 2026 – 2029, geeft het ook inzicht in het voorlopige resultaat van 2024. Vorig jaar was er een positief resultaat van 15.87 miljoen euro, voornamelijk door eenmalige meevallers zoals hogere rijksbijdragen voor bijstandsuitkeringen en hogere inkomsten uit bouwvergunningen.
Daarnaast werd er 11.63 miljoen euro winst gemaakt door de verkoop van grond. Deze voorlopige resultaten zijn opgenomen in de kadernota om duidelijkheid te geven over beschikbare eenmalige middelen voor de komende jaren.
De kadernota bespreekt ook de trend van positieve jaarresultaten in de afgelopen jaren, en legt uit waarom er ondanks deze positieve resultaten toch sprake is van een tekort in de meerjarenraming.
Het positieve jaarresultaat over 2024 zorgt ervoor dat er ruimte is om enkele belangrijke initiatieven voor de stad in de komende jaren voort te zetten. In de kadernota 2026 – 2029 wordt voorgesteld om ook in de jaren tot en met 2029 geld vrij te maken voor het traject ‘Versterken van de Basis’, waarmee de basis rondom kinderen en gezinnen wordt versterkt.
(Bron: (Deel van) Persbericht Gemeente Lelystad)