Volgens verschillende media wil de gemeente Lelystad buitendijks bouwen in het Markermeer. Ondertussen zou - volgens de media - de gemeente in gesprek te zijn met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om woningen buitendijks te bouwen en de aanleg van een recreatiegebied in het Markermeer.
Waterfront kustDe gemeente Lelystad heeft op de gemeentelijke site een pagina over
Waterfront Kust, waar gesproken wordt over een aantal zaken, zoals de unieke ligging aan de kust van het Markermeer. Men wil deze unieke ligging benutten door de kustlijn te ontwikkelen.
Lelystad wil het gebied tussen het Bataviakwartier en het gemaal Wortman aan de Houtribweg ontwikkelen, samen met inwoners, bedrijven en organisaties. Er zou veel mogelijk zijn volgens de gemeente.
Hierbij valt te denken aan woningbouw, vrijetijdsbesteding en economie. De gemeente wil de stad verbinden met Nationaal Park Nieuw Land en hierbij gebruik maken van de ligging aan groot, open water.
Ernstige bezwaren
Maar volgens een aantal media hebben onder meer het Rijk en de Deltacommissaris bezwaren tegen de plannen. Hierbij geeft men aan dat het IJssel- en Markermeer functioneren als de nationale regenton.
Het zoetwater in het gebied - als voorraad - is van strategische betekenis in perioden van extreme dreiging. Volgens het vorige kabinet zou daarom verkleining van de buffer met zoet water onmogelijk zijn.
Daarentegen wil de gemeente het gebied verbeteren door de aanleg van een strand, een wandelboulevard en de bouw van woningen, dat allemaal buitendijks moet komen. Er zou een verbod zijn om buitendijks te bouwen, echter niet als een gebiedsontwikkeling ver gevorderd is.
Volgens het college zou men al bezig zijn met een bestemmingsplan en een ontwerp. Daar gaat men mee door en ondertussen gaat Lelystad in gesprek met het ministerie. Het zou best kunnen dat het ministerie er een stokje voor steekt, maar Lelystad gaat van de goede positie uit, daar gezien de woningnood zo’n bouwproject hard nodig is.
Kritiek vanuit de provincie Volgens
Natuur en Milieu Federatie Flevoland worden er tot 2050 100.000 woningen gebouwd in de provincie Flevoland, waar Lelystad een flink gedeelte voor haar rekening zal nemen. Een deel van de woningen zou dan buitendijks worden gebouwd bij Bataviastad.
De natuurorganisatie is kritisch op deze plannen. Dit heeft een aantal redenen, onder meer doordat het IJsselmeer het grootste Natura 2000-gebied van Nederland is met een beschermde status. Nu het niet goed gaat met de natuur, moet niet nog meer natuur worden opgeofferd.
Tevens is het een gebied van beschermde vogelsoorten, dat door bouwen negatief aangetast kan worden. In het kader van de klimaatverandering is het IJsselmeer hard nodig, waarbij bouwen niet past, maar opslag van water en wateruitgifte bij droogte.
Daarnaast zijn andere delen van Lelystad te bedenken waar (her) ontwikkeling hard nodig is en ook is er genoeg ruimte om een nieuwe woonwijk van deze omvang te realiseren. Tenslotte geeft de bouw een negatief signaal af voor andere steden aan het IJsselmeer die ook ruimte zoeken om te bouwen.
(Bronnen: Groot Waterland, PropertyNL, Gemeente Lelystad, Flevokust Haven, NMF Flevoland)