Lelystad Airport kan niet meeliften via PAS-regeling

Lelystad Airport
Lelystad Airport
Foto: GroenLinks

Volgens de Partij voor de Dieren wilde het demissionaire kabinet de opening van Lelystad Airport versnellen door mee te liften via het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De overheid is van mening dat te veel stikstofneerslag slecht is voor de natuur. Daarom heeft het Rijk maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te verbeteren.

PAS onwettig verklaard
Met het Programma Aanpak Stikstof (PAS) konden een aantal ondernemers volstaan met een melding bij de provincie, als men een kleine stikstofneerslag op de natuur zou veroorzaken. Dit zou dan minder dan 1 mol/ha/jaar stikstof zijn. Hiervoor was dan geen vergunning nodig.

In 2019, 29 mei, kwam er een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, zelfs twee uitspraken over PAS. Hierna zou de stikstof crisis zijn ontstaan. PAS mocht niet gebruikt worden voor toestemming van activiteiten die extra uitstoot van stikstof zouden veroorzaken.

Oordeel
Hierbij valt te denken aan de uitbreiding van een veehouderij of de de bouw van een nieuwe woonwijk of aanleg van een nieuwe weg. Tevens kwam er het oordeel dat het beweiden van vee en het bemesten van percelen zulke activiteiten zijn waarvoor een natuurvergunning nodig is.

Gezien PAS onwettig is verklaard, moeten zo’n drieduizend boeren een vergunning aanvragen. Het demissionaire kabinet schijnt nu dit versneld te willen legaliseren. Maar onder deze groep zou ook Lelystad Airport zitten.

Lelystad Airport
Volgens de PvdD zou Lelystad Aiport nadat het in gebruik is genomen, zo’n 4.1 mol/ha/jaar neerslag van stikstof veroorzaken. De partij vindt het vreemd dat Lelystad Airport in de PAS-regeling zou zitten, maar zeker ook dat het absurd zou zijn, wanneer deze gelegaliseerd zou worden.

Volgens de partij zou Lelystad Airport meeliften met de legalisatie van boeren, die voldoen aan de regels. Er zijn nu vragen gesteld aan de demissionair minister van Landbouw. Maar op dit moment is de vergunning van Lelystad Airport – middels PAS – afgewezen.

Tevens geeft de fractie aan dat er achter de schermen nog steeds gewerkt wordt aan de opening van Lelystad Airport. Volgens de regels kan dit en mag dit niet, daar Lelystad Airport controversieel is verklaard. En een demissionair kabinet mag geen besluit nemen over controversieel verklaarde onderwerpen.

(Bronnen: Rijksoverheid, Raad van State, Partij voor de Dieren, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen