Ooievaarsnesten beschermen bij werkzaamheden

Foto: Nieuws.nl

Het is zo dat sinds enkele jaren ooievaars nesten bouwen in hoogspanningsmasten langs de A6 bij Lelystad. In landen als Spanje en Polen is dit normaal, maar voor Nederland was het een jaar geleden nog een uniek fenomeen. Maar juist op dit moment is netbeheerder TenneT bezig met werkzaamheden aan de hoogspanningsmasten.

Ooievaarsflat
Deze flat van ooievaars wordt nu extra in de gaten gehouden door ecoloog Jelle Aalders. Het is ook allemaal gedocumenteerd voor dat de aannemer kon beginnen met de werkzaamheden. Het is namelijk zo dat de ooievaar en de nesten van de ooievaar beschermd zijn.

Op dit moment zijn de ooievaars niet hier, maar in Afrika en komen pas terug in februari. Maar dat betekent niet dat de resten ‘geruimd’ kunnen worden, want ooievaars behouden hun eigen nest elk jaar. Daarom zijn ook de nesten beschermd.

Ooievaar
Normaal gesproken gaan de ooievaars in augustus zich verzamelen voor de trek richting het zuiden. Meestal gaan de jonge ooievaars als eerste, die meestal niet verder gaan dan Spanje/ Portugal. In Nederland vertrekken ook niet alle ooievaars tegelijkertijd.

De ecoloog blijft aanwezig bij de werkzaamheden aan de ooievaarsflat. Bij verplaatsing – wat overigens bij uitzondering mogelijk is – moet dat op de juiste manier gebeuren. Volgens de ecoloog gaat het niet alleen om de ooievaars, maar ook kraaien en buizerds bouwen hun nesten in de masten.

Masten
Het was een tijdlang onduidelijk of de nesten in de masten konden blijven. Maar er is nu een oplossing gevonden. Er wordt middels hoogwerkers onder de nesten gewerkt. Op deze manier kunnen de schroeven los worden gemaakt van de kabels. Nu het niet vanuit de masten zelf gebeurd, kunnen de nesten blijven zitten.

TenneT heeft ook al eerder samengewerkt met de Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK) . Dit werd gedaan om de jonge ooievaars te monitoren. Eerder waren er zo’n 10 nesten. Bij het monitoren werden de jonge ooievaars ook geringd.

TenneT heeft aangegeven oog te hebben voor de natuur en alert is op nesten in de masten. Een nest kan gevaar opleveren, zowel voor de ooievaar én de leveringszekerheid. Meestal echter bouwen ooievaars stevige nesten van takken.

Deze nesten leveren meestal weinig overlast. Een nest van een ooievaar kan tot 500 kilo wegen. Tevens worden ze ook geleidelijk steeds groter. Een ooievaar legt elk jaar nieuwe takken op zijn oude nest.

(Bronnen: Het Flevo Landschap, TenneT, Ooievaars, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen