Oorlogsmonument verplaatsen wordt besproken in raad

Foto: Wikimedia

Het 4, 5 Mei en Veteranencomité heeft in 2017 verklaard dat het oorlogsmonument in het Stadspark niet meer op zijn plaats staat. Ruim veertig jaar na de plaatsing. Het monument staat nu nog in het Stadspark tussen ‘t Lelycentre en De Koploper. Januari 2018 heeft het college een voorstel gedaan voor verplaatsing.

Plaats niet ideaal
Het beeld, oorlogsmonument, van Willem Bouter werd in 1977 in het Stadspark geplaatst. Het voorstel tot verplaatsing heeft een fel publiek debat in 2018 opgeleverd tussen voor- en tegenstanders. De gemeenteraad wilde pas over verplaatsen praten als de bouw van het Theaterkwartier klaar was.

Echter volgens het 4, 5 Mei en Veteranencomité voldeed de plaats niet meer om op 4 mei veel bezoekers te ontvangen. Dit kwam door de fietspaden en een fietsbrug. Het Comité had aangegeven dat het monument op een prominente plaats in het stadshart moet staan. En dat zou dus het veld voor het Agora Theater moeten zijn.

Debat
De raad zal in de komende raadsvergadering opnieuw debatteren om het beeld te verplaatsen naar het Stadshart. Gezien het eerder al politiek en maatschappelijk veel emoties opriep, zal dat de komende vergadering wel op hetzelfde uitdraaien.

Het beeld – overigens is de officiële naam ‘Monument voor de gevallenen’ – staat op een plaats waar het steeds moeilijker wordt om de jaarlijkse Dodenherdenking te organiseren. De plaats is niet ingericht voor de grote toestroom van mensen die willen herdenken. Maar het gebied is nauwelijks bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Ondanks dat de gemeenteraad de tijd toen nog niet rijp achtte om het oorlogsmonument te verplaatsen, blijkt het onder de inwoners van Lelystad toch wat anders te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 80 procent van de inwoners positief of neutraal staan tegenover de nieuwe plaats.

(Bron: Omroep Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen