Werk voor statushouders in Lelystad

Foto: Gemeente Lelystad

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, worden statushouders genoemd. Het is dan ook normaal dat een statushouder die in Lelystad woont, een plaats in de samenleving moet krijgen. Gezien het feit dat heel vaak de statushouder de taal niet machtig zijn en de regels niet altijd kennen, hebben ze hulp nodig.

Werkbedrijf Lelystad
De hulp aan statushouders kan komen van bijvoorbeeld Werkbedrijf Lelystad. Het bedrijft ondersteunt de statushouder vanaf het moment dat er huisvesting is tot het moment dat de statushouder zelfstandig verder kan.

De gemeente Lelystad heeft in 2013 Werkbedrijf Lelystad B.V. opgericht. De taak van het re-integratiebedrijf is zoveel mogelijk werkzoekenden aan een reguliere baan te helpen. Het bedrijf is niet alleen voor werkzoekenden met een uitkering, maar ook voor ondernemers uit Lelystad.

Training Future Works
Om de statushouder te ondersteunen is de training Future Works ontwikkeld. Door de training krijgt de statushouder onmisbare informatie om de persoon zichtbaar zelfverzekerder te maken over de mogelijkheden.

Met de training wordt de statushouder de weg gewezen in de Nederlandse samenleving. Tevens in de Nederlandse arbeidsmarkt, de werkcultuur, de kunst van het solliciteren, het sociale stelsel. Maar ook de rechten en plichten in Nederland.

FutureWork
Van alle statushouders in Nederland heeft maar liefst 83 procent geen werk. De opgemerkte oorzaken zijn de taal- en cultuurbarrières. Nederland noemt dit een probleem, omdat er zoveel mensen langs de lijn staan. De samenleving kan pas optimaal functioneren, als iedereen mee kan doen. Tevens als iedereen ertoe doet, los van het geboorteland.

Tevens is er in Nederland nog een andere maatschappelijke uitdaging. En dat is dat er een groot tekort is aan mensen die willen werken. Mensen die willen aanpakken in de sectoren als productie, logistiek en magazijn.

Hiervoor bestaat de FutureWork methode. Het bedrijf FutureWork heeft een groot netwerk onder de bedrijven en de gemeenten. Zodoende heeft men inzicht in de behoeften en de mogelijkheden.

(Bronnen: Werkbedrijf Lelystad, FlevoPost, FutureWork Nederlands)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen