Gemeente Lelystad doet mee aan de Week tegen voedselverspilling

Foto: Gemeente Lelystad

In de Verspillingvrije week van 7 tot en met 13 september geeft de gemeente Lelystad aandacht aan voedselverspilling op de sociale media kanalen, in de stad en ook in het eigen bedrijfsrestaurant in het stadhuis. Zaterdag 11 september was duurzaamheid wethouder Jack Schoone aanwezig op de markt om in gesprek te gaan met marktbezoekers over wat je kunt doen om voedsel niet te verspillen.

De wethouder ging niet alleen in gesprek, maar voegde ook de daad bij het woord. Samen met het bedrijf The Waste to Succes dat namens de gemeente is gevraagd om aandacht te geven aan het voorkomen van voedselverspilling in huis, hielp de wethouder op de markt met het uitdelen van soep van normaliter weggegooide producten aan bezoekers van de markt. Ook gaf hij tips en deelde hij tools uit om voedselverspilling tegen te gaan.

The Waste to Succes stond niet alleen op de markt, zij hebben ook twee dagen met leerlingen op de basisschool De Driemaster en De Regenboog een menu gekookt met geredde producten en deze door middel van een pop-up restaurant uitgedeeld bij de school zelf. Op deze manier zijn kinderen en hun ouders bewuster gemaakt van wat je kan doen met overgebleven producten, wat voedselverspilling inhoudt en hoe zij daar zelf actie op kunnen ondernemen.

“Voedselverspilling is niet duurzaam. Het voedsel dat we in huis halen heeft vaak veel water, energie en kilometers verbruikt om daar te komen. Het daarna weggooien omdat het bijvoorbeeld een dag over de ten minste houdbaar tot datum is, of omdat je teveel hebt klaargemaakt is zonde. Vries restjes in en kijk ruik of proef of iets er nog goed uitziet. Het zijn kleine stapjes die helpen om verspilling tegen te gaan,” aldus de wethouder.

Meer tips
Wil je ook zelf tips om voedselverspilling tegen te gaan? Op www.samentegenvoedselverspilling.nl  zijn veel bruikbare tips te vinden.

3e editie van De Verspillingsvrije Week
Het is de derde editie van De Verspillingsvrije Week. De Verspillingsvrije Week is bedoeld om consumenten uit te dagen een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien en te verspillen. De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert deze week. Nederlanders gooien ongeveer 34 kg per jaar weg aan voedsel. Qua kosten komt dat neer op zo’n 120 euro per persoon per jaar. Samen met bedrijven en publieke organisaties worden de krachten gebundeld voor een gezamenlijk doel.: het verminderen van voedselverspilling met de helft voor 2030. Daarmee houden we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen