Code Rood voor de Jeugdzorg

08 sep 2021, 20:32 Gemeente
lelystad stadhuis
Gemeente Lelystad

De motie ‘Code Rood voor de Jeugdzorg’ is door de gemeenteraad op 10 november 2020 aangenomen. In de motie is het verzoek neergelegd dat de rekenkamer Lelystad een onderzoek zou doen. Onderzoek doen naar de bestuurlijke aansturing en informatievoorziening rond het dossier Jeugdzorg.

Onderzoeksrapport
Het uitgangspunt van de rekenkamer Lelystad was om het dossier Jeugdhulp als een samenwerkingsvraagstuk te beschouwen. Uit het onderzoek is gebleken dat de samenwerking in het dossier niet altijd goed is verlopen. In de periode van het onderzoek is zelfs gebleken dat diverse fouten zijn gemaakt.

De fouten kwamen vooral voort uit het feit dat er een gebrek was aan duidelijke en concrete keuzes van het gemeentebestuur. De uitvoering van de Jeugdhulp is daardoor ontspoord. Echter het is niet duidelijk aan te geven wie de belangrijkste speler was in het systeemfalen. Op 7 september is het rapport aangeboden aan de raad, het college en de directie van de gemeente Lelystad.

Systeemfalen
Zoals het rapport aan heeft gegeven, zijn er diverse partijen en betrokkenen geweest die vele fouten hebben gemaakt. In de afgelopen jaren is de manier waarop de Jeugdhulp is ingericht er alle schijn van heeft dat er vrij grote ingrepen zijn gepleegd. Het is zelfs zo erg dat de organisatievorm bij herhaalde keren is flink aangepast.

Bij die aanpassingen is geen duidelijke analyse vooraf gemaakt. Tevens is er geen zorgvuldig verbetertraject gekomen. Daarnaast ontstonden er momenten dat er minder aandacht kwam om belanghebbenden in de verschillende dossiers te betrekken. Zeker bij belangrijke en ingrijpende wijzigingen in het stelsel.

Samenwerking
Tevens is geconstateerd dat de samenwerking tussen de raad en het college niet optimaal is geweest. De gemeenteraad heeft een aantal zaken voorgesteld, die moeilijk waren uit te voeren door het college of andere instellingen. Vaak kwam dit door de abstracte en veelomvattende plannen.

Daarnaast is er ook te weinig gecontroleerd op de uitvoerbaarheid van die plannen. Tevens waren de verwachtingen van de raad niet altijd even duidelijk. De wensen waren regelmatig niet eenduidig. Al bij al kon door al de zaken het gewenste effect niet gehaald worden maar zeker ook niet gecontroleerd.
Het advies is dat de verhoudingen tussen fracties in de raad en tussen de raad en college verbeterd zou moeten gaan worden, zodat er oplossingen gevonden kunnen worden voor maatschappelijke problemen.

(Bronnen: Gemeente Lelystad)