Stadshart van Lelystad in de problemen

Foto: Gemeente Lelystad

Wethouder Adam Elzakalai en Gerard van der Meulen, namens de ondernemersvereniging Hart van Lelystad, hebben op vrijdag 11 juni een nieuwe uitvoeringsovereenkomst getekend. Deze overeenkomst was op 8 juni vastgesteld door het college en was bedoeld voor het ondernemersfonds.

Ontevreden
Het blijkt echter nu dat het niet zo lekker gaat in het Stadshart van Lelystad. Een aantal ondernemers, zo’n dertigtal, schijnen het vertrouwen in de Stichting Hart van Lelystad (HvL) opgezegd te hebben. Dit is afgelopen dinsdag in de gemeenteraad gemeld.

Volgens deze ondernemers vertegenwoordigt HvL hen niet op de juiste manier. Hierdoor zijn de ondernemers compleet ontevreden. Een ander probleem is de reclamebelasting. Deze belasting wordt door de gemeente opgelegd en daarna doorgesluisd naar de HvL.

Reclamebelasting
Met de opbrengst van de reclamebelasting zou de de Stichting Hart van Lelystad promotionele activiteiten en evenementen voor het Stadshart organiseren. De groep van 30 hebben aangegeven dat ze geen idee hebben waar het geld aan besteed wordt. Tevens heeft de groep geen vertrouwen in het huidige bestuur.

In juni jl werd aangegeven dat het ondernemersfonds gevuld zou worden met de gelden die worden opgebracht door de ondernemers. Dit is juist die reclamebelasting. Juist op verzoek van de ondernemers is afgesproken dat de gemeente deze belasting zou heffen.

Daarna zou deze belasting in de vorm van een subsidie gestort worden in het ondernemersfonds. Daarom hebben de ondernemers de vereniging gemandateerd om die gelden in te zetten voor het Stadshart. Om een aantrekkelijk Stadshart te bereiken met meer bezoekers voor de winkeliers en horeca.

Raad
Dit schijnt dus niet te gebeuren volgens de groep van 30. Nu is het probleem aan de raad voorgelegd. De raad is geschrokken van datgene wat gemeld is en heeft de vraag aan wethouder Adam Elzakalai gesteld. Of de wethouder weet wat er aan de hand is.

De wethouder heeft het antwoord gegeven, dat het wel duidelijk is, dat alles niet loopt zoals het hoort te lopen. Hij gaat kijken of hij een bemiddelende rol kan spelen. Op die manier wil hij mensen en partijen weer bij elkaar brengen. De belofte is gedaan dat de wethouder binnen een maand terugkomt bij de raad. Om dan tekst en uitleg te geven.

(Bronnen: Radio Lelystad, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen