Verdubbeling aantal woningen in Lelystad onderzocht

Foto: Gemeente Lelystad

Hoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft heeft in opdracht van de gemeente Lelystad onderzocht of het mogelijk zou zijn of er in de komende twintig jaar 40.000 woningen bijgebouwd zouden kunnen worden.

Drie scenario’s
Nadat de politiek weer terug is van vakantie, gaat de raad de drie groeiscenario’s bespreken. De eerste is de zelfstandige, autonome groei met 5.000 nieuwe woningen tot 2030. Lelystad Next Level zou al spreken van nog eens 10.000 extra woningen. Het derde scenario is op verzoek van de raad toegevoegd en dat is een groei met 40.000 woningen.

De laatste is nu voorgelegd aan de onderzoeker van de TU Delft. Volgens Hoogleraar De Zeeuw zou Lelystad best twee keer zo groot kunnen worden. Echter het zou uitzonderlijk zijn als dit werkelijk gerealiseerd zou worden.

Verdubbeling
In Nederland komt het niet zo vaak voor dat in een gemeente het aantal woningen echt verdubbeld gaat worden. Voor Lelystad zou 40.000 nieuwe woningen voor de komende twintig jaar betekenen dat de stad twee keer zo groot zou gaan worden.

De ambitie om zo groot te worden is er wel in Lelystad. Tevens wil men meehelpen om de woningnood die momenteel in heel Nederland te bespeuren is, terug te dringen. Daarnaast zitten er natuurlijk ook financiële voordelen aan zo’n verdubbeling.

Denk bijvoorbeeld aan veel meer inkomsten uit de onroerendezaakbelasting. Het is ook beter om dit eerlijk te benoemen volgens de hoogleraar. Meer inwoners geeft de gemeente meer belastinginkomsten en op de duur ontstaat er ook meer koopkracht in de stad.

Nadelen
Maar er zitten ook nadelen aan zo’n ambitie. Bijvoorbeeld waar moeten al die woningen gebouwd gaan worden. In de bestaande wijken zal dat niet zo echt meevallen. Waarschijnlijk kunnen er nog appartementen in het centrum bijgebouwd gaan worden. Maar datgene wat er is, moet toch vooral groen blijven.

Daarom zal er waarschijnlijk gebouwd gaan worden aan nieuwe wijken. Bijvoorbeeld appartementen aan het water. Appartementencomplexen van zo’n vijf hoog met waterpartijen of grachten er om heen. Maar dat betekent nog niet meteen dat er 40.000 woningen bijgebouwd zijn.

(Bronnen: AD, Bouwinformatie, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen