Na de vakantie komt Woonvisie in behandeling

Foto: Gemeente Lelystad

Eerder is reeds aangegeven dat er drie groeiscenario’s waarschijnlijk de revue zullen passeren. De eerste is de zelfstandige, autonome groei met 5.000 nieuwe woningen tot 2030. Maar de volgende plannen – Lelystad Next Level – voegt daar nog eens 10.000 extra woningen aan toe. De derde is het verzoek van de raad die met 40.000 woningen wil groeien.

Woonvisie
De drie scenario’s zijn opgenomen in de Woonvisie Lelystad 2021 – 2030. Ze zullen de komende tijd verder worden uitgewerkt. Ondertussen is een digitale versie openbaar geweest, waarbij men mee kon praten.

De uitgangspunten voor een nieuwe woonvisie voor Lelystad zijn net voor de vakantie vastgelegd. Deze punten zullen besproken gaan worden met allerlei partijen die betrokken zijn bij de woonvisie. Hierbij valt te denken aan Centrada, HVOB, SHW, Makelaars Overleg, OBL, wijkraden, relevante partijen voor wonen en zorg. Maar vooral de inwoners.

Niet alleen kwantitatieve groei
Los van de kwantitatieve groei, wil Lelystad ook kwalitatief groeien. Dit is ook opgenomen in de woonvisie. Belangrijk hiervoor is een diversiteit in het woningaanbod. In het begin zijn in Lelystad vooral grote eengezinswoningen gebouwd. Dat moet veranderd gaan worden.

Daarom moeten er ook andere, nieuwe initiatieven gaan komen. Nieuwe woonvormen zoals knarrenhoven, levensloopbestendige woningen, Tiny houses, woningen voor jongeren met gemeenschappelijke werk- en ontmoetingsruimtes en ruimten voor flexibel wonen.

Senioren
Belangrijk hierbij is aandacht voor seniorenhuisvesting. Voor OSOL is passende huisvesting voor senioren en ouderen één van de speerpunten van het beleid. OSOL is reeds 30 jaar het bestuurlijk vertegenwoordigend orgaan voor senioren organisaties in Lelystad.

Volgens OSOL heeft Lelystad zo’n 15.000 inwoners ouder dan zestig jaar. Dit is een kwart van de bevolking. Daarom is het ook van groot belang dat OSOL (pro)actief betrokken is en blijft bij het opstellen van de definitieve versie van de Woonvisie.

(Bronnen: Stadmakers-Senioren, Flevopost, lelystad.nieuws.nl, OSOL Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen