Uniek model 17e-eeuws schip voor Batavialand

Foto: Canon van NL

Batavialand in Lelystad heeft een bijzonder scheepsmodel gekregen van architect Eric van der Stoep uit Middelbeers. De architect heeft een Hollandse Tweedekker uit 1665 nagebouwd. Het schip is ruim twee meter lang. Het is geïnspireerd op een scheepsmodel uit circa 1660/1670, dat in de Tweede Wereldoorlog in Berlijn verloren is gegaan.

Hollandse Tweedekker
Het schip dat de modelbouwer nu heeft nagebouwd, is ooit wel door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) ontworpen, maar nooit gebouwd. Fysiek heeft het alleen bestaan als model in Berlijn.

Door het weglaten van de scheepshuid en de planken op de dekken, heeft Eric van der Stoep zicht geboden op de constructie van het schip en het interieur. Door de grote gedetailleerdheid is het scheepsmodel uniek te noemen.

Modelbouwer
Interesse voor de modelbouw heeft de heer Van der Stoep gekregen van zijn grootvader. Zelf is hij in 1948 geboren in Rotterdam. Veertig jaar geleden heeft hij de bodem van zijn model gelegd. Maar de realisering is pas een aantal jaar geleden begonnen.

Gezien het zicht op een mogelijk levenseinde heeft hij zich de laatste jaren ingespannen om het model te voltooien. En zeker ergens onder te brengen zodat het grote publiek het schip zou kunnen zien. Dat kon alleen maar op één plaats. Daar waar veel aandacht is voor historische scheepsbouw: Batavialand.

Overdracht
Alle technische gegevens zijn gecontroleerd, nagerekend en eventueel aangepast. Daarnaast is ook alles vastgelegd in een uitvoerige documentatie van teksten, afbeeldingen en tekeningen.

Op donderdag 12 augustus zal de formele overdracht aan Batavialand plaatsvinden. Tot het einde van de Maand van de Geschiedenis (oktober) is het schip te zien in de hal van Batavialand Museum. De documentatie is ondergebracht in het studiecentrum van Batavialand.

(Bronnen: Batavialand, Radio Lelystad, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen