Kroos verwijderen met de speciale maaiverzamelboot

Foto: Waterschap Zuiderzeeland

Een belangrijke taak van Waterschap Zuiderzeeland is te zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor goede af- en aanvoer van water. Er wordt steeds onderzocht hoe het nog beter zou kunnen. Daarom is men in Lelystad in 2018 gestart met de speciale maaiverzamelboot om het kroos te verwijderen.

Maaiverzamelboot
Het Waterschap geeft aan dat na twee jaar ervaring de boot heel effectief is in het bestrijden van kroos. Het gaat niet alleen om het maaien en het verzamelen, maar ook om de oorzaak aan te pakken. En dat is door schoon water uit het IJsselmeer binnen te laten in Lelystad.

Op dit moment is de maaiverzamelboot weer druk bezig. Dit is o.a. bij de roeiroutes en de vislocaties in Lelystad. Elk jaar wordt de boot ingezet. Momenteel gebeurt dat in de wijken het Galjoen, Jol, Gondel, Schouw en Kogge.

Kroos
Kroos bestaat uit kleine, drijvende plantjes zonder stengels. De plantjes kunnen smalle sloten, poelen en vijvers in korte tijd volledig bedekken. Kroos, meestal kleiner dan één centimeter en nooit groter dan drie centimeter, wortelt niet.

In het algemeen groeit het kroos in (te) voedselrijk water. Als de sloot smaller is, hoe groter de kans op kroosvorming. Daarnaast is er ook een relatie met de sliblaag op de bodem. Er kan meer kroos komen, als er meer slib is. Kroos kan een bedreiging zijn voor de waterkwaliteit.

Verspreiding
Voedselrijk water, ofwel water met teveel meststoffen, zoals fosfaat en stikstof. Een kroosplantje kan per dag zich 1200 keer vermeerderen. Er zijn in Nederland zo’n vijf soorten kroos aanwezig. Kroos kan zich verspreiden door de stroming van het water en middels de vacht van watervogels.

Het is niet erg als er een beetje kroos is. Maar meestal is dit niet het geval en ontstaat er een soort tapijt van kroos. Hierdoor gaat de waterkwaliteit nog verder achteruit. Gezien er minder licht aanwezig kon zijn, ontstaat er een rottingsproces. En dus meer kans op vissterfte.

Daarom wordt de boot ingezet op die plaatsen waar de kans op vissterfte het grootst is. Het zal gebeuren in de periode tussen mei en september. Het is beter voor de waterkwaliteit als de kroos verdwijnt. Tevens ziet het water er dan ook beter uit.

(Bronnen: De Stentor, Radio Lelystad, Waterschap Zuiderzeeland, Ons Water)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen