Sidhadorp 2.0

Foto: Sidhadorp

Aan de rand van Lelystad is het zogenaamde ‘Sidhadorp’ gevestigd, waar ruim 400 volwassenen wonen. Sinds 1986 wordt door de bewoners wonen en werken gecombineerd met dagelijkse meditatie. Volgens de wetenschap schijnt het zo te zijn dat meditatie in groepen een positief effect heeft, ook op de omgeving.  

Bekendheid
Gezien het feit dat de bewoners wat ouder aan het worden zijn, zijn deze week drie nieuwe borden onthuld. Dit is nodig gebleken om het dorp meer bekendheid te geven, maar ook om  jongere generaties bij het dorp te betrekken. In het ‘Sidhadorp’ wonen mensen die zich bezighouden met de Transcendente Meditatie (TM) techniek. Dit is een mentale techniek voor bewustzijnsontwikkeling. De TM techniek die wordt gepraktiseerd is geleerd door Maharishi Mahesh Yogi.  

Wonen
In de buurt ‘Sidhadorp’ heeft de woningcorporatie Harmonisch Wonen ongeveer 220 verhuureenheden. Om er te kunnen wonen, zijn er speciale eisen vastgelegd. Er kan bijvoorbeeld alleen gehuurd worden, als men deelneemt aan de TM- en bewonersorganisatie SOWCI-Lelystad. 

De wijk heeft een vegetarisch restaurant, biologische supermarkt en een eigen gezondheidscentrum. Sinds 1987 is er een Maharishi AyurVeda Gezondheidscentrum in het ‘Sidhadorp’. Maharishi AyurVeda is voortgekomen uit de Indiase Vedische Traditie. Een wijsheid die al meer dan 5000 jaar oud is.  

Nieuwbouw
Ondertussen heeft de gemeente Lelystad toestemming verleend voor de bouw van een nieuw meditatiecentrum. Deze moet  in de tuin van de huidige meditatiekoepel worden gebouwd. De bewoners hebben de helft van het benodigde bedrag reeds binnen. De rest wil men via crowdfunding bijeen krijgen. 

(Bronnen: Harmonisch Wonen, Sidhadorp, Maharishi AyurVeda, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen