Op zoek naar alpenwatersalamander in tuinvijver

Foto: Wikipedia

Landschapsbeheer Flevoland heeft bewoners in Lelystad opgeroepen om onderzoek te doen in de eigen tuinvijver naar de alpenwatersalamander. De bedoeling is dat men in maart, april en mei met een zaklamp in de vijver schijnt om te kijken of het soort er is. Vooraf is een digitale bijeenkomst en na afloop een presentatie van de resultaten. 

Het project is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Dinamo fonds. 

Alpenwatersalamander
Anders dan de naam doet vermoeden, is de alpenwatersalamander een Nederlandse soort. Het diertje komt vooral voor op de hogere zandgronden. Des te verrassender is het dat deze salamander ook in Lelystad is gesignaleerd. Hij is niet erg kieskeurig voor voortplantingswater. Het liefst wel water zonder vissen. 

Een bewoner in de Karveel heeft als eerste de alpenwatersalamander zien rondlopen in zijn tuin. Daarna zijn er gespot in het oostelijk deel van Lelystad. Met zekerheid is geconstateerd dat de diertjes zich voortgeplant hebben in Karveel, Archipel en Waterwijk. In deze wijken zijn ook larven gevonden.    

Volgens Landschapsbeheer zouden op meerdere plaatsen in Lelystad deze salamanders voor moeten komen. Vandaar dat dit project is gestart, middels Citizen science (burgerwetenschap). Daarnaast is een vijver waar de alpenwatersalamander niet wordt aangetroffen ook interessant voor het onderzoek. Dit om de grenzen van de verspreiding te weten te komen.

(Bronnen:  Landschapsbeheer Flevoland, Ons Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen