Onderzoek aardwarmte Lelystad

Foto: Pixabay

In de gemeente Lelystad doet SCAN vanaf woensdag 31 maart onderzoek in de ondergrond. Dit onderzoek is een onderdeel van het landelijke onderzoek om de Nederlandse ondergrond in kaart te brengen. Het doel van het onderzoek is om precieze inschatting te maken waar aardwarmte gebruikt kan worden als een duurzame energiebron. 

SCAN
Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) is een landelijk onderzoek dat op kosten van de Rijksoverheid wordt uitgevoerd. De financiering komt op rekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Tevens is er een subsidie van Interreg NWE Vb.
Het onderzoek is alleen bedoeld als een verkenning. In dit onderzoek wordt geen aardwarmte gewonnen. 

Aardwarmte
Hoe dieper men de grond ingaat, hoe warmer het wordt. Men heeft berekend dat elke honderd meter omlaag, de temperatuur drie graden oploopt. Natuurlijk is dat ook bij het water wat op grote diepte zich bevindt.
Nu is het mogelijk om het hete water op te pompen en daarmee woningen en bedrijven te verwarmen. Niet net als in vulkanische gebieden, waar het hete water vlak onder de oppervlakte ligt, ligt het in Nederland een stuk dieper. Soms wel op plaatsen van 2000 meter. En juist dit water is 80 graden, wat direct gebruikt kan worden voor verwarmen.   

Om dit water te kunnen gebruiken worden twee putten geboord. Een productieput en een injectieput. Het hete water wordt opgepompt uit de productieput en via een warmtewisselaar weer terug de grond in. Het opgewarmde water uit de wisselaar kan via distributie naar woningen of bedrijven die verwarmd moeten worden. Het water dat de warmte heeft geleverd, gaat weer via de warmtewisselaar naar de injectieput. 

Het onderzoek zal ongeveer tot 7 mei duren. 

(Bronnen: SCAN, Flevopost, Aardwarmte Vierpolders, Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen