Gaan stemmen in Lelystad

Foto: Archief

Woensdag 17 maart zijn er (landelijke) verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een ieder die gerechtigd is om te gaan stemmen, heeft ondertussen de stemformulieren in de bus gehad, waarbij mensen van boven de 70 dit jaar ook per post mogen stemmen. Bij de stempas die men in de brievenbus heeft ontvangen, zit deze keer ook een gezondheidscheck van het RIVM; de gemeente roept u allen op om deze goed door te nemen. 

Om het stemmen zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal – extra – regels opgesteld. Zo gelden op alle stembureaus de hygiëneregels van het RIVM en zijn er nog speciale regels. Op elk stembureau zullen handgels aanwezig zijn, zijn vaste looproutes aangegeven, zoals aparte in- en uitgangen, staan er kuchschermen en krijgt elke stemmer een eigen potlood. Tevens wordt de 1.5 meter afstand door vrijwilligers in de gaten gehouden en moet iedereen in het stembureau een mondkapje dragen. 

In de stad zullen 40 stembureaus open zijn  tussen 07.30 uur en 21.00 uur op 17 maart. Voor kwetsbare kiezers, die niet in de drukte van de verkiezingsdag terecht willen komen, worden 5 stembureaus op maandag 15 en dinsdag 16 maart opengesteld. De stembureaus voor de 15e en de 16e – de vijf extra stembureaus – zijn het Stadhuis, Gymzaal Landstrekenwijk, Wijkcentrum Zuiderzee, Gymzaal Karveel en Gymzaal Voorstraat.

Mocht iemand niet zelf kunnen gaan stemmen, dan kan in dit geval een machtiging gegeven worden aan een ander persoon, die dan in uw naam gaat stemmen. De gemachtigde moet wel zelf het recht hebben om te gaan stemmen. 

Al de regels voor machtiging en voor het stemmen en alles wat er nu in de Corona-tijd allemaal omheen geregeld is, is te lezen op de site van de gemeente Lelystad. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen