Inzet op behoud grote diersoorten

Foto: WUR

Het is belangrijk te weten waar het grootste risico is op overdracht van ziekteverwekkers van wilde dieren naar mensen. Dit is nodig om de kans op toekomstige pandemieën te verkleinen. Een team onderzoekers onder leiding van de WUR heeft ontdekt dat zoogdier biodiversiteit een belangrijk mechanisme is dat dit risico bepaalt.

WUR
Wageningen University & Research (WUR) heeft onderzoek gedaan naar het grootste risico. Nu kon men aan de hand van de verwachte verspreiding en de aanwezigheid van meer dan 4.000 zoogdiersoorten wereldwijd, de plekken aanwijzen waar het risico op ziekteverwekkers het grootst is.

Het schijnt zo te zijn dat zoogdieren drager kunnen zijn van ziekteverwekkers. Ziekteverwekkers die overdraagbaar zijn op mensen, de zogenaamde zoönotische ziekteverwekkers. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het SARS-CoV-2 virus. Dit virus veroorzaakt de COVID-19.

Voorspelling
De variatie in soorten en de aanwezigheid van zoogdieren in een gebied bepalen het risico op overdraagbare ziekten. Dit onderzoek is gedaan Yinying Wang, die nu verbonden is aan de Universiteit van Jyväskylä in Finland.

Het onderzoek heeft in beeld gebracht hoeveel individuen van welke soort samen leven en waar. Dit kon men onderzoeken op basis van informatie over de voorkeuren van soorten voor het klimaat en leefgebied, de lichaamsmassa en het dieet.

R-getal
Met deze gegevens werd er voor elk van de ‘zoogdier gemeenschappen’ een ziekterisico berekend. Dit wordt aangegeven met een R-getal. Het is de ecologische versie van de parameter die bij epidemieën wordt gebruikt.

Het R-getal geeft aan in welke mate een ziekteverwekker meerdere gastheren kan infecteren en infecteert. Met deze methode is het de onderzoekers gelukt om het ziekterisico te voorspellen.

Belangrijk wat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat grote diersoorten bepalen hoeveel kleine diersoorten er zijn. Daarbij zijn het meestal de kleinere diersoorten die de ziekteverwekkers bij zich hebben. Daarom moet er ingezet worden op het behoud van de grote diersoorten, omdat ze een belangrijke controlemaatregel zijn.

(Bronnen: Omgevingsweb, WUR)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen