Vogelgriep onder wilde vogels

Geplaatst: 24-11-2016

Zowel in Nederland als in een aantal andere Europese landen is bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Dit is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Ook op de Markerwadden is bij dode wilde vogels het type H5N8 vastgesteld. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vogels in boom

Raak een zieke of dode wilde watervogel niet aan!

Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan! Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met de vogelgriep besmet kunnen raken, kan dat niet helemaal worden uitgesloten.  Ook voor (zoog)dieren geldt: vermijdt uit voorzorg contact met de dode watervogels. 

Melden dode vogels

Treft u één of meerdere dode vogels aan in Flevoland, binnen de dijken, bel dan Waterschap Zuiderzeeland: (0320) 274 911 of mail [email protected]. Heeft u dode vogels buiten de dijken (randmeren) van Flevoland gevonden, bel dan Rijkswaterstaat: (0320) 261 111.

Ophok- en afschermplicht

Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren.

Aanvullende maatregelen

Sinds maandag 14 november gelden er naast de ophok- en afschermplicht verscherpte voorzorgsmaatregelen. Deze maatregelen vindt u op www.rijksoverheid.nl. 

  • Er geldt een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. 
  • Dit betekent dat de stallen niet door buitenstaanders bezocht mogen worden, met uitzondering van bijvoorbeeld een dierenarts.
  • Kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels moeten er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.
  • Er geldt een verbod op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.
  • Daarnaast geldt een verbod op de jacht op watervogels en de jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Is het H5N8-vogelgriepvirus gevaarlijk voor mensen?

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met het H5N8-vogelgriepvirus besmet kunnen raken, maar dat kan niet geheel worden uitgesloten. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat meer informatie over de relatie tussen dierziekten en mensen.

Meer informatie

Antwoorden op de belangrijkste vragen over de vogelgriep H5N8 vindt u op de website van de Rijksoverheid.