Eerste geluidswerende padeloverkapping

Padel
Padel
Foto: Pixabay

Padelbaanbouwer Allesvoorpadel in Lelystad heeft een geluidswerende padeloverkapping ontwikkeld. Dit is de eerste in Nederland en is in mei bij LTVL Lelystad geplaatst. De overkapping is voor 4 banen en zal een flinke vermindering meebrengen van geluidsoverlast voor de omwonenden en omgeving.

Innovatie in ontwikkeling
De constructie, die gemaakt is van hoogwaardige materialen, is uitgerust met geluidsabsorberend materiaal. Dit materiaal is van groot belang bij het dempen van het geluid, waardoor het geluid aanzienlijk wordt verminderd.

Op 28 mei is een akoestisch onderzoek uitgevoerd om de effectiviteit van de geluidswerende overkapping te meten. Volgens de uitvoerende organisatie, Van dB Advies, zijn de resultaten veelbelovend.

Significante vermindering
Gemeld werd dat de overkapping het geluid dat uitstraalt naar de omgeving met zo’n 8 decibel is gereduceerd in vergelijking met padelbanen in de open lucht. Deze opvallende vermindering zal bijdragen aan een betere leefomgeving voor de omwonenden.

Daarnaast kan het geluidsniveau nog verder worden teruggebracht als de zijkanten van de overkapping dicht worden gemaakt. Deze overkapping heeft een flink effect in tegenstelling tot een geluidsscherm dat nauwelijks meerwaarde heeft om geluidsoverlast tegen te gaan.

Toekomstperspectieven
Sportverenigingen hebben steeds meer ‘last’ van klachten over het geluid, met name in dichtbevolkte gebieden. Met een innovatieve oplossing als de overkapping kunnen de sportliefhebbers genieten zonder dat de buren overlast hebben.

Tevens heeft de overkapping nog een voordeel en dat is de bescherming tegen weersinvloeden. Door de overkapping kan het speelseizoen langer duren en kunnen de speelschema’s (training en wedstrijd) beter afgewerkt worden.

De implementatie, die succesvol lijkt te zijn, kan de weg openen naar meer toepassingen bij sportverenigingen in het hele land. Gezien de positieve resultaten (akoestisch onderzoek en tevredenheid bij sporters én omwonenden) is het tijd voor meer geluidswerende sportfaciliteiten in het land.

(Bronnen: Alles voor padel, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen