Dinsdag 25 juni Commissie Maatschappij

Raadszaal
Raadszaal
Foto: Gemeente Lelystad

In voorbereiding op de volgende Raadsvergadering zijn de raadsleden druk met de verschillende commissievergaderingen. En op dinsdag is het dan tijd voor 2 vergaderingen, waaronder die van de Commissie Maatschappij met een flinke agenda.

Beeldvormende commissie
Op de agenda staan onder agendapunt 6 stukken waarover een beeld gevormd moet worden, de zogenaamde ‘Beeldvormende commissie’ en onder agendapunt 7 stukken met de kop ‘Oordeelvormende commissie’ , waarbij tevens ‘Hamerstukken’ worden gemeld.

Opvallend is dat agendapunt 6b ‘Zorg in Lelystad’ – waarbij overigens een vertegenwoordiger van het ziekenhuis St Jansdal is uitgenodigd – in samenhang wordt behandeld met agendapunt 7b ‘Uitgangspunten Zorgcampus’.

Aanpak van huisartsentekort
Punt 6 begint eerst met het onderwerp over de aanpak van huisartsentekort. Dit gebeurt naar aanleiding van een agendaverzoek (AV) door Leefbaar Lelystad (LL). In de AV LL wordt gerefereerd aan de Taskforce Huisartsentekort, dat sinds mei 2022 bestaat.

In november 2022 is een motie door de raad aangenomen over huisartsenzorg, waarna het college een informatienota naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De nota ging over de analyse en aanpak van het tekort, met 5 actielijnen. De fractie van Leefbaar Lelystad wil in gesprek over de uitgevoerde analyse en mogelijke aanvullende acties om het verwachte tekort op te vangen.

Zorg in Lelystad
Middels agendapunt 6b heeft de fractie GroenLinks / PvdA een aanvraag gedaan om in gesprek te gaan over ‘Beeldvorming toekomst zorg in Lelystad en zorgcampus’.  De fractie (fracties) willen meer weten over de plannen voor een zorgcampus. De vraag is ingediend naar aanleiding van de Informatienota ‘Herontwikkeling Ziekenhuisweg 100 / Zorgcampus.

Op 14 april 2020 heeft de gemeenteraad het Bestemmingsplan voor de locatie Ziekenhuisweg 100 vastgesteld. Daarom wil de fractie geïnformeerd worden over de huidige stand van zaken over de ontwikkeling en of de raad nog wat kan doen.

Nota van Uitgangspunten
In samenhang met punt 6b wordt dit punt (7b) besproken. De raad heeft in 2019  een Nota van Uitgangspunten vastgesteld voor een ontwerpbestemmingsplan voor de ziekenhuislocatie. Het college heeft in 2023 besloten om een nieuwe Nota van Uitgangspunten op te stellen.

Hierbij zou het meer gaan om richting te geven aan het ontwikkelingsproces van een beoogde zorgcampus. Hierbij zou het nieuwe ziekenhuis worden omgeven door brede zorg- en welzijnsfuncties in een parkachtige omgeving.

De nieuwe Nota staat dinsdag ter bespreking en besluitvorming op de agenda, waarbij de gemeente alléén de kaders voor de ruimtelijke ontwikkeling kan opstellen. St Jansdal is de verantwoordelijke partij voor de gebiedsontwikkeling, de gemeente is alleen faciliterend.

(Bron: Gemeenteraad gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen