Menno Baars aan de slag met zijn schilderspaneel

Menno Baars
Menno Baars
Foto: Haring Party Lelystad

Op vrijdag 21 juni a.s., de langste dag, staat de Bataviawerf aan de Bataviaboulevard in Lelystad in het teken van wat in het Vaderlandse visserijverleden ‘Vlaggetjesdag’ heette. Traditiegetrouw wordt tijdens deze dag de komst van de welbekende Hollandse Nieuwe gevierd.

Lelystadse Haring Party
Zo rond de datum van de aanvoer van de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen worden er oude mallen op kuipmachines geplaatst bij vatenhandelaren. Een oud ambachtelijk beroep.

Dan is er een positieve energie merkbaar bij de vakmannen, die staan te popelen om deze oude traditie voort te zetten. Er zijn niet veel kuiperijen meer in ons land die dat kunnen. De haringvaatjes met een inhoud van 12.5 liter zijn op menige haringparty een gewild object.

Kunstwerk van Menno Baars
De primeur van de Lelystadse Haring Party op 21 juni a.s. zorgt voor een extra aantrekkelijk element door het eerste vaatje ter plekke te laten beschilderen door kunstenaar en cardioloog Menno Baars.

Hij is mede-eigenaar van HartKliniek, een private organisatie van kleinschalige behandelcentra voor behandeling van hart- en vaatziekten. Als kunstenaar werkt hij in zijn eigen atelier ‘De Baars Fabriek’ in Lelystad.

“Ik hou van bijzondere opdrachten. Voor een haringvaatje moet ik mijn creatieve geest flink de ruimte geven. Haring is goed voor hart- en bloedvaten. Dan ligt er een begrijpelijke link tussen de beide elementen in mijn werkdomein.

De nieuwe eigenaar heeft in ieder geval een volstrekt uniek exemplaar”, reageert Baars vooruitlopend op zijn schilderwerk. De landelijke bekendheid van Menno Baars groeide o.a. door een live art performance voor de Koninklijke familie.

Dit gebeurde tijdens het Peter Stuyvesant Gala in New York. Tevens door het beschilderen van een grootzeil van een deelnemend schip aan de vermaarde Volvo Ocean Zeilrace rond de wereld, het beschilderen van een air-balloon in opdracht van City Marketing Lelystad.

En het ontwerpen en kleurrijk beschilderen van fictieve menselijke organen die werden geplaatst bij het toenmalige Zuiderzee Ziekenhuis (nu St. Jansdal) en hij nam deel met een beschilderde olifantensculptuur tijdens de Elephant Parade in Amsterdam.

Eerste vaatje wordt geveild
Tijdens de Lelystadse Haring Party, georganiseerd door de gezamenlijke Lelystadse serviceclubs, wordt het eerste vaatje geveild en de opbrengst is bedoeld voor de aanschaf van een elektrische bestelwagen voor de Lelystadse Voedselbank.

Een groeiend aantal klanten van de Voedselbank is door uiteenlopende omstandigheden minder mobiel. Met de auto kunnen materialen aan huis worden afgeleverd. Daarom zal een haringvaatje worden veranderd in een uniek kunstobject.

(Bron: Persbericht Haring Party Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen