Rondleiding Gemaal Wortman op 10 april

Overzicht bakstenen gebouw
Overzicht bakstenen gebouw
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De organisatie Groei en Bloei Lelystad organiseert op 10 april een rondleiding in Gemaal Wortman. Men verzamelt om 14.00 uur bij het gemaal, waarna een rondleiding van 1.5 uur wordt gehouden door een medewerker. Indien men mee wil op de rondleiding – er is plaats voor maximaal 25 personen – kan men zich aanmelden op de site.

Gemaal Wortman
Het Gemaal Wortman is 1 van de 3 gemalen die nodig waren bij de drooglegging van de polder Oostelijk Flevoland. Het Gemaal Wortman is het oudste gebouw van Lelystad. Het gemaal is genoemd naar Dr. Ir. Hendrik Wortman.

De andere 2 gemalen zijn het Gemaal Lovink (Harderhaven) en het Gemaal Colijn (Ketelhaven). Er zit een verschil in de 3 gemalen: alleen het Gemaal Wortman is een dieselgemaal. De andere 2 zijn elektrische gemalen.

Toenmalig koningin Juliana was op 13 september 1956 zelf aanwezig bij het sluiten van het laatste gat in de ringdijk. November 1956 is Gemaal Wortman begonnen met het karwei om de oostelijke Flevopolder leeg te pompen. De klus was geklaard op 27 juni 1957.

Directeur-generaal
Dr. Ir. Hendrik Wortman (1859 – 1939) is een belangrijk persoon geweest voor de Zuiderzeewerken. In de periode van 1919 – 1929 was hij directeur-generaal van de toenmalige Dienst der Zuiderzeewerken.

De taak van deze Dienst was om de polders aan te leggen. Juni 1950 werd begonnen met de aanleg van perceel P. Dit gebied heet tegenwoordig Lelystad-Haven. Daar werd een dijk aangelegd, een werkhaven.

Men wilde meteen na de aanleg van de dijk beginnen met de drooglegging. Dit hield in dat de ringdijk en de gemalen op hetzelfde moment klaar moesten zijn. In 1951 werd met de bouwput van het gemaal begonnen, die in 1952 dicht kon. Zo kon de eerste paal op 11 september 1953 de grond in.

Rondleiding
Oostelijk Flevoland viel op 27 juni 1957 officieel droog en werd 2 dagen later officieel droog verklaard. Het Gemaal Wortman is nog altijd in gebruik. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis van het gemaal en de drooglegging uitgelegd.

In een rondleiding van 1.5 uur wordt een algemeen verhaal gegeven over het gemaal en het watersysteem, kan men meegaan met de rondleiding door het gemaal en volgt er een uitleg over het besturingssystemen van de gemalen.

(Bronnen: Groei Lelystad, Wikipedia, Flevoland Erfgoed)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen