Biologisch Flevoland sterk vertegenwoordigd en in de prijzen op Biobeurs 2024

Winnaars Ekoland Innovatieprijs
Winnaars Ekoland Innovatieprijs
Foto: Provincie Flevoland

Op de jaarlijkse Biobeurs in Den Bosch was Flevoland, landelijk koploper in de biologische landbouw, deze week prominent aanwezig. Na de openingsbijeenkomst in het bijzijn van demissionair minister Piet Adema, ging Flevolands gedeputeerde Jan Klopman in gesprek over de rol van de biologische landbouw in het Flevolands Programma Landelijk Gebied (FPLG). Bij dit gesprek waren vertegenwoordigers van het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Brabantse gedeputeerde, beleidsadviseurs van de provincies Gelderland en Groningen en diverse biologische boeren uit Flevoland en Groningen aanwezig.

Een verrassing
Op de beurs zelf waren ook diverse Flevolandse exposanten aanwezig, zoals de buurjongens Thijs Geerse en Wouter Snippe uit Zeewolde. Met hun bedrijf We grow organic, zouden zij later die dag de tweede plaats in de wacht slepen van de EKO innovatieprijs. In 2016 breidden ze hun (samengevoegde) akkerbouwbedrijven uit met sorteren en verpakken en inmiddels hebben ze de hele keten geïntegreerd in een bedrijfsstroom: teelt, verpakken en afleveren in de supermarkt.

De tweede prijs kwam voor Geerse en Snippe enigszins als een verrassing, omdat ze al een aantal jaren doen wat ze doen. “Maar misschien heeft het te maken met de samenwerking met het Graanschap, waardoor we nu ook biologisch zuurdesembrood bij een van de grootste supermarktketens in de schappen hebben liggen. We zitten tegenwoordig samen met de teler, de bakker en de supermarkt om tafel voor goede kwaliteit biologische baktarwe. Dat zijn echt ontzettend leuke gesprekken en het brood verkoopt in de supermarkt als de brandweer.”

Flevoland koploper in biologische landbouw
De koplopersrol in de biologische landbouw maakte de provincie meer dan waar, want ook de winnaar van de EKO Innovatieprijs 2024 komt uit Flevoland. Uit Rutten om precies te zijn. Melkveehouder Gerard Keurentjes en echtgenote Tiertsje Pietersma voerden een reeks vernieuwingen door op hun biodynamische bedrijf.

Ze kijken altijd naar de samenhang en hebben daarbij oog voor de natuur, omdat de aarde een groot ecosysteem is. Zo heeft de maatschap een voorjaarsafkalvende veestapel, is het bedrijf geheel antibioticavrij, blijven vrouwelijke kalveren bij de koe en zijn agroforestry en voederhagen geïntroduceerd. Gerard Keurentjes laat zich inspireren door anderen, maar weet op zijn beurt ook anderen te inspireren.

Zo werkt hij samen met buurtgenoot Jelle Hakvoort en collega boer Joost van Middelaar sinds 2020 samen met Staatsbosbeheer. Die samenwerking heeft de vier partners eind 2023 de prijs gekregen voor het meest baanbrekende collectieve agroforestry-initiatief van Nederland. Een paar maanden later kon Keurentjes dus opnieuw een prijs in ontvangst nemen.

Trots op de agrofoodsector
De jaarlijkse Biobeurs is de enige beurs in Nederland waar de hele biologische keten samenkomt, van boer tot producent tot retail. Gedeputeerde Jan Klopman kreeg in Den Bosch nogmaals bevestigd wat hij de afgelopen maanden al meermaals met eigen ogen heeft gezien.

“Wij mogen als Flevoland trots zijn op onze gehele agrofoodsector. Zeker op onze boeren die hun nek hebben durven uitsteken en de overstap naar biologisch hebben gemaakt. Bij ons is zo’n beetje 15 procent van de landbouw al biologisch. Dat moeten we koesteren, want het is een percentage waar andere provincies vooralsnog van dromen”.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen