Flevoland investeert in luchtkwaliteit

Foto: Pixabay

Provincie Flevoland heeft op 7 maart het Schone Lucht Akkoord (SLA) Uitvoeringsprogramma 2023-2030 vastgesteld. Daarin staat wat de provincie de komende zeven jaar gaat doen om mee te helpen de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, te beginnen in Flevoland. De lucht in Flevoland is schoon en dat moet zo blijven. De lucht in Flevoland voldoet aan de wettelijke normen en aan de advieswaarden van de WHO uit 2005.

Regionale samenwerking
Flevoland gaat het komende jaar wel groeien en de provincie en de gemeenten willen ervoor zorgen dat die groei niet ten koste gaat van de luchtkwaliteit. Daarom is er de komende jaren veel aandacht voor regionale samenwerking, het betrekken van inwoners en goede informatieverstrekking. De provincie wil inwoners zo goed mogelijk betrekken bij dit onderwerp.

Gedeputeerde Gebke van Gaal: “Onder het motto ‘meten is weten’ proberen we Flevolandse inwoners enthousiast te maken voor het meten van de luchtkwaliteit in hun achtertuin. Omdat we het zelf ook graag willen meten, heb ik afgelopen week een meetsensor op het dak van het Provinciehuis laten ophangen.” Op de site van het RIVM* zijn de metingen online te volgen. Hoe meer meetsensoren opgehangen gaan worden, hoe beter de luchtkwaliteit valt te meten.

Uitbreiding van onderzoeken luchtkwaliteit
In 2022 hebben studenten van het Technasium Helen Parkhurst in Almere binnen het vak Onderzoek en Ontwerp meetonderzoeken uitgevoerd en begin dit jaar heeft de RSG Slingerbos uit Harderwijk dat ook gedaan op meerdere plaatsen in Flevoland. Dit gaan we in 2023 uitbreiden door ook andere Technasia en scholen te interesseren voor het onderzoeken van de luchtkwaliteit.

Het doel is om ook jongeren te laten ervaren hoe leuk onderzoek en techniek zijn, bewustzijn te kweken over hoe zij zelf invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de lucht die zij inademen en hoe belangrijk dat is voor hun eigen gezondheid.

Efficiëntie
Het opstarten van de ‘regionale samenwerking luchtkwaliteit’/SLA is een rol die de provincie heel goed past. Luchtkwaliteit gaat immers over grenzen heen. Met een gezamenlijke en samenhangende aanpak kan meer worden bereikt, dan wanneer elke Flevolandse gemeente een eigen programma uitvoert.

Ook kunnen de vaak beperkte capaciteit en middelen efficiënter worden ingezet. Uitgangspunten van de samenwerking zijn de specifieke behoeften van de gemeenten (en eventueel andere regionale partners) en de toegevoegde waarde die een regionale agenda zou kunnen hebben voor wat er in onze provincie rondom dit thema speelt.

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen