Historische groei zonnepanelen op woningdaken Flevoland

Foto: Liander

In een tijd waarin netbeheerders te maken hebben met een steeds voller elektriciteitsnet zijn in 2022 opnieuw duizenden installaties met zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander in Flevoland. Het gaat hierbij om zonnepanelen op woningen, bedrijfsdaken en zonneparken. In Flevoland was in 2022 een historische groei van het vermogen van de zonnepanelen op woningdaken van 27,8 procent ten opzichte van 2021. Inmiddels leveren in Flevoland bijna 55.000 woningen en 748 zonneparken en grote zonnedaken groene stroom aan het net van Liander.

In Flevoland groeide het aantal woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen in 2022 met 11.383 tot een totaal van 54.201, een groei van 26,6%. Deze nieuwe panelen hebben een vermogen van 54 megawatt. Hiermee groeit het vermogen van zonnepanelen op de woningen en kleine bedrijven met 27,8%, een nooit eerder vertoonde groei. In totaal ligt er op de woningen en kleine bedrijven in Flevoland nu 248 megawatt aan opwekcapaciteit, vergelijkbaar met bijna 350 voetbalvelden vol zonnepanelen.

Megaverzwaring van het elektriciteitsnet
Niet alleen zonnepanelen zijn mateloos populair onder consumenten, ook laadpalen voor elektrische auto’s en warmtepompen zijn zeer gewild. Deze ontwikkelingen vragen om kabels waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. Om aan al deze wensen tegemoet te komen werken de netbeheerders zoals Liander overal aan de verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Zo legden zij in 2022 duizenden kilometer nieuwe kabels in straten, plaatsen ze honderden nieuwe transformatorhuisjes in de wijken en breidden ze bestaande elektriciteitsstations uit en bouwden ze diverse nieuwe. Ook de komende jaren blijven zij hiermee doorgaan.

Veiligheid en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet voorop
Zonnepanelen leveren de meeste stroom als de zon rond het middaguur hoog aan de hemel staat. Een beperkt deel van die stroom wordt direct in de woning verbruikt, het overschot wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Door de aanhoudende populariteit van zonnepanelen wordt de elektriciteitskabel in de straat midden op de dag steeds meer belast. Wordt de spanning op een kabel te hoog, dan grijpt de omvormer bij de consument thuis in en schakelt deze af waardoor er tijdelijk geen zonnestroom aan het net wordt geleverd. Dit beveiligingsmechanisme voorkomt dat door die hoge spanning apparatuur in huis kapot gaat en kabels doorbranden.

Het hele Persbericht met info over de cijfers, is te lezen op de site van Liander.

(Bron: Persbericht Liander) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen