Wijziging regels erkenning kind

Foto: Gemeente Lelystad

Op 1 januari 2023 zijn de regels over het aanvragen van het gezag van een kind veranderd. Ook ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen dan gezamenlijk het gezag over het kind na erkenning. Het doen van een gezamenlijk verzoek door de moeder en de erkenner bij de rechtbank, is dan niet meer nodig.

Erkenning
Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Uw kind heeft bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als u de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn, dan moet u het kind erkennen. Dat kan voor of na de geboorte. U kunt het kind ook erkennen als u niet de biologische ouder bent. Voor erkenning moet u persoonlijk langskomen in het stadhuis. U maakt hiervoor afspraak  .

Wanneer erkent u uw kind?
U kunt het kind voor of na de geboorte erkennen. We raden u aan om dit voor de geboorte al te regelen. Zo heeft het kind meteen vanaf de geboorte wettelijk een vader of een duomoeder. Ook kan het meteen vanaf de geboorte uw naam krijgen.

Erkenning vanaf 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 hoeft u niet zelf meer het gezag aan te vragen. Dat wordt dan automatisch geregeld tijdens het erkennen van het kind. Ook ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen gezamenlijk gezag door een erkenning na 1 januari 2023.

Meer informatie Meer informatie over erkenning van uw kind.

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen