Ruim 100 leerlingen van Porteum bedachten oplossingen tegen voedselverspilling

Foto: Fotostudio Wierd

Ruim 100 scholieren van scholengemeenschap Porteum zijn aan de slag gegaan om voedselverspilling thuis in kaart te brengen en manieren te bedenken om deze verspilling te verminderen. Ze hebben 12 weken hard gewerkt om hun ideeën vorm te geven. De mooiste ideeën zijn samengebracht in een expositie. Wethouder Sjaak Kruis opende de expositie.

De aanleiding voor de expositie was de landelijke voedselverspilling vrije week in september. De gemeente Lelystad heeft in het kader van deze week opdracht gegeven aan The Waste To Succes (een actiebureau tegen voedselverspilling) om scholieren te inspireren en aan het denken te zetten over manieren om voedselverspilling thuis tegen te gaan. Tijdens de expositie werden de resultaten van de 10 beste groepjes scholieren tentoongesteld.

Met overgebleven eten kun je meer doen
Wethouder Sjaak Kruis: “Ik ben onder de indruk van de ideeën. De leerlingen hebben hier hard aan gewerkt. Dat verdient echt applaus. Eten zomaar weggooien is echt zonde. Je kunt er nog zoveel meedoen en er op een duurzame manier mee omgaan. Dat laten de leerlingen ook goed zien!’

Verrassende oplossingen
De ideeën varieerden van een slimme koelkast, een eet-adventkalender, een verzamelwebsite met informatie tot een inkoop / voorraadkast app. De winnaar werd uiteindelijk de app Foodfinder van Kevin, Vera, Justin en Tamar. Een app waarmee je eten dat thuis over is of over de datum dreigt te raken kan aanbieden en gratis kan laten ophalen.

Waste To Succes begeleidde de scholieren samen met een stagiair van Aeres Hogeschool Almere. De stagiair gaat verder aan de slag met de beste methode(s) om voedselverspilling terug te dringen en zal deze doorontwikkelen zodat die in de toekomst hopelijk in de stad ingezet kan worden.

Inzet
Tijdens de expositie was er ook gelegenheid voor partijen en geïnteresseerden uit de stad die zich bezig houden of willen houden om voedselverspilling tegen te gaan om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Op deze manier hoopt de gemeente partijen met elkaar te verbinden om meer voedselverspilling tegen te gaan. “Wat een inspirerende inzet van deze partijen voor de stad. En hoe mooi, dat juist jongeren dat aanjagen!”, aldus de wethouder.

Samenwerking
Het project is een samenwerking met Aeres Hogeschool, Jong Leren Eten, Porteum, The Waste To Succes en de gemeente Lelystad. Het past bij het actieplan Duurzaamheid van de gemeente. Een van de doelen is een duurzaam en lokaal voedselsysteem te realiseren, d.w.z. gezonde lokale producten, meer lokale verwerking en verspreiding en minder verspilling in elk onderdeel van de voedselketen.

De expositie is nog te bekijken in jongerenbroedplaats SPOT, boven C&A in het centrum en vanaf 14 januari in de bibliotheek.

Zelf ook meer doen met overgebleven voedsel? Kijk voor tips op Samen Tegen Voedselverspilling | Tips voor thuis .

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen