Resultaten vragenlijst over participatie bekend

burenpraatje
burenpraatje
Foto: Gemeente Lelystad

In september en oktober konden inwoners via een vragenlijst laten weten wat zij belangrijk vinden als de gemeente hen betrekken bij een plan of project. Dit is een vorm van participatie. Ruim 1241 mensen hebben digitaal gereageerd of zijn geïnterviewd. De gemeente Lelystad wil iedereen hiervoor bedanken!

De gemeente wil de inwoners graag zo vroeg en zo veel mogelijk betrekken bij plannen en projecten. Dat kan steeds vaker en men wil dat zo goed mogelijk doen. Iedere reactie helpt de gemeente hierbij.

Resultaten in het kort
In totaal hebben 1241 mensen de vragenlijst ingevuld. Daarvan heeft 66% van de mensen wel eens meegedacht met de gemeente of een mening gegeven.

  • De meeste mensen hebben meegedacht of hun mening gegeven over de onderwerpen groen en groenonderhoud. Onderwerpen zoals wonen, woningbouwprojecten, afval, veiligheid, verkeer en projecten in de openbare ruimte scoren boven de 25%.
  • Ruim 18% van de 1241 mensen geeft aan dat de manier terugkoppelen beter kan. 15% van de mensen geeft aan het fijn te vinden gehoord te worden.
  • Een derde van 1241 mensen geeft aan het zinvol te vinden om mee te denken met de gemeente. 39% geeft aan dit zinvol te vinden als het onderwerp hen aanspreekt.
  • Een digitale vragenlijst scoort het hoogst op de vraag op welke manier mensen mee willen denken. 77% geeft aan op deze manier mee te willen denken met de gemeente. 
  • Bijeenkomsten in het echt vind 39% van de respondenten een fijne manier. Verder scoren een bewonersbrief, online platform en digitale bijeenkomst ook hoog.
  • Er is ook gevraagd wat de gemeente kan doen om inwoners beter te betrekken bij plannen, projecten of beleid. Daarop geeft 23% aan dat de communicatie en terugkoppeling beter kan. Dit zou het gevoel kunnen wegnemen dat er niks met de opgehaalde informatie wordt gedaan.
  • 76% vindt het belangrijk om al mee te denken tijdens het maken van plannen. 67% geeft aan al graag mee te willen denken als er nog helemaal geen plan ligt. Daarin geeft een meerderheid (88%) aan dat ze het belangrijk vinden van te voren te weten hoe de gemeente het besluit gaat nemen.
  • Als de gemeente anders besluit dan zou 89% de volgende keer ook weer mee willen denken met de gemeente. Dan is het wel belangrijk dat de gemeente duidelijk vertelt waarom anders is besloten.

Bovenstaande informatie is een samenvatting van het rapport vragenlijst participatie  .

Hoe nu verder
Deze resultaten vormen de basis voor hoe de participatie wordt georganiseerd. Daarvoor gaat de gemeente aan de slag  met een aantal dingen:

  • Lelystadse uitgangspunten en spelregels die gelden bij ieder participatieproces, klein of groot;
  • Hulpmiddelen om bewuste keuzes te maken om een met participatie een project of plan vorm te geven; *
  • Hulpmiddelen die helpen om participatie goed te kunnen organiseren.


Meer informatie
Meer informatie over participatie kunt u vinden op www.lelystad.nl/participatie  . Op deze pagina wordt u ook op de hoogte gehouden van dit proces.

(Bron: Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen