Raadsakkoord vastgesteld en kandidaat-wethouders bekend

Foto: Gemeente Lelystad

In de vergadering van de gemeenteraad van 28 juni is het raadsakkoord vastgesteld. Tevens werden de kandidaat-wethouders bekend gemaakt.  Met instemming van 11 partijen (van de 14) is het raadsakkoord vastgesteld. Het is de eerste keer dat in Lelystad het coalitie-proces werd losgelaten en men koos voor het gezamenlijk opstellen van een raadsbreed gedragen akkoord. In dit akkoord staan de belangrijkste thema’s waar de raad zich de komende vier jaar voor gaat inzetten.

Wethouders selecteren
De 14 partijen van de raad hebben vanuit de achterban maximaal 28 kandidaten kunnen voordragen. Dit werden uiteindelijk 15 kandidaten, waarvan er zo wie zo 1 afviel, omdat deze niet naar Lelystad wilde verhuizen. De commissie heeft vijf kandidaten geselecteerd voor de vijf kernportefeuilles

Zeven raadsleden hadden van de raad het vertrouwen gekregen om de commissie te vormen om tot een voordracht van kandidaten te komen. Na een briefselectie op basis van profielschetsen zijn er gesprekken uitgevoerd met de meest geschikte kandidaten.

Kernportefeuille
Naast de selectie van de kandidaten moest de werkgroep (commissie) een voorstel voor de kernportefeuille van iedere wethouder vaststellen. Zo heeft de commissie de profielschets, de eisen van de raad en de voorgestelde portefeuilleverdeling aangehouden.

Volgens de voorzitter van de commissie zijn de interne dynamiek en gemaakte afspraken binnen de commissie in lijn met het proces van de raadsakkoord-sessies. Hierbij werd gezocht naar consensus én draagvlak voor een sterk gekwalificeerde meerderheid bij het nemen van besluiten.

Kandidaat wethouders
Het raadsakkoord geeft de punten aan waar overeenstemming over is, met daarnaast een lijstje waar men niet tot overeenstemming is gekomen. In de vergadering van 28 juni zijn de wethouders bekend geworden, maar er wordt pas op dinsdag 5 juli gestemd over de vijf voorgedragen kandidaten.

Annemieke Messelink (raadslid ChristenUnie) is voorgesteld voor de portefeuille Werk en Inkomen. Piet van Dijk (stond op lijst van InwonersPartij) wordt voorgesteld voor de portefeuille Stedelijke vernieuwing. Sjaak Kruis is voorgedragen voor Klimaat en Natuur.

Dennis Grimbergen (momenteel fractievoorzitter VVD) staat op de lijst voor de kernportefeuille Financiën en Wonen. Tenslotte is er de portefeuille Zorg en Welzijn, waarvoor Rinze Broekema is voorgesteld (politiek adviseur van minister Carola Schouten).

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen