Elektrisch fietsen in de winter

Foto: Fietsonline.com

Elektrische fietsen zijn bijna niet meer weg te denken uit ons fietsland. De vraag naar e-bikes is de afgelopen vijf jaar exponentieel gegroeid. Voor veel mensen is een e-bike dan ook een standaard vervoersmiddel geworden, óók in de winter. In de winter heeft je elektrische fiets iets meer onderhoud nodig. Fietsonline.com geeft je tips om veilig met je e-bike te fietsen in de winter.

Houd je accu in goede conditie
Bewaar je accu zoveel mogelijk op kamertemperatuur en op een droge plek. Wanneer je de accu voor een lange tijd niet gebruikt, is het verstandig om deze elke twee maanden toch op te laden. Zo voorkom je diepontlading, wat inhoudt dat de accu niet meer kan worden opgeladen en niet kan worden gebruikt. Omdat accu’s kostbare producten zijn, wordt aangeraden hier goed op te letten. Houd er rekening mee dat de actieradius van je e-bike flink verminderd in de winter. Door de kou kan je actieradius tot wel 30% afnemen. Dat betekent dat als je normaal gesproken 50 km met een volle accu kunt fietsen, je in de winter waarschijnlijk 35 km fietst met een volle accu.

Laad je accu op bij kamertemperatuur
Wanneer je thuiskomt na een fietsrit, zet dan niet meteen de accu aan de lader. Wacht minstens een half uurtje tot de accu wat meer op kamertemperatuur is. De ideale temperatuur om je accu op te laden, is tussen de 10 en 25 graden Celsius. Het temperatuurverschil is niet goed voor de accu en heeft invloed op de actieradius.Het opladen bij temperaturen onder het vriespunt, is sterk af te raden. Het is zelfs zo dat sommige accu’s niet opladen bij te koude temperaturen. De lader herkent dan de kou en weigert te laden.

Controleer je banden
Met een elektrische fiets kun je snelheden tot 25 km uur behalen. Uitglijden met zo’n snelheid is ontzettend gevaarlijk. Controleer daarom goed het profiel van je banden. Als het profiel niet goed meer zichtbaar is, is het verstandig om de banden te vervangen. Daarnaast is het aan te raden om de banden niet hard op te pompen. Als je banden iets zachter zijn, ligt de band breder op de weg waardoor je meer wegdek en grip hebt.

Houd je e-bike schoon
In de winter krijg je (vaak) te maken met sneeuw. Als de sneeuw ontdooit tot vocht, kan het roest veroorzaken in de bewegende onderdelen van je fiets. Hierbij komt nog dat het strooizout, dat voorkomt dat je uitglijdt met je fiets, ook funest is voor deze onderdelen. Maak daarom je fiets regelmatig goed schoon en droog. Je kunt eventueel een vettige oplossing, zoals bike shine, gebruiken om het water zoveel mogelijk af te stoten. Hierbij geldt overigens ook het standaard advies: zet je e-bike zoveel mogelijk binnen. Heb je geen mogelijkheid om je e-bike binnen te zetten? Kijk dan eens naar een beschermhoes om je fiets droog te houden.

Houd het lekker warm
Zet je e-bike zoveel mogelijk op een warme plek. Wanneer het kouder is dan 15 graden, kun je voor de accu eventueel een thermische accu hoes aanschaffen. Een accuhoes beschermt de accu niet alleen tegen kou, maar ook tegen schokken en eventuele beschadigingen.
Vergeet overigens ook jezelf niet. Met de snelheid van een e-bike merk je een stuk meer de kou in je gezicht. Houd jezelf lekker warm met een goede sjaal en warme handschoenen. Wist je dat er speciale handwarmers bestaan voor op de fiets? Dit zijn wanten die bevestigd zitten om je stuur.


Fietsonline.com in Lelystad
Fietsonline.com is al meer dan 15 jaar online actief in de verkoop van fietsen, fietsonderdelen en fietsaccessoires. Wat veel mensen niet weten, is dat Fietsonline.com gevestigd zit in Lelystad en daar ook een showroom heeft met een ruim assortiment aan fietsen. Het voordeel is dat ze de online prijzen hanteren, maar de service geven van een lokale dealer. Bekijk de website van Fietsonline.com of kom gezellig langs.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen