Oostvaardersplassen wordt gedeeltelijk afgesloten

Foto: Raad van State

De komende tijd gaan gebieden van de Oostvaardersplassen gesloten worden voor het publiek. Dit is deels nodig – volgens Staatsbosbeheer – voor de jaarlijkse winterafsluiting en deels om wederom edelherten af te schieten. Er zijn op dit moment – volgens Staatsbosbeheer – nog steeds te veel dieren.

Sluiting
Tijdens de jaarlijkse wintersluiting kunnen de beheerders werkzaamheden in het gebied uitvoeren. Het gebied van het Oostvaardersveld en het gebied van delen van het Kotterbos blijven de hele winter open voor wandelaars.

Tot het eind van het jaar zal op door de weekse dagen tot 11.00 uur en in het weekend het wandelgebied De Driehoek open zijn. Gesloten wordt het gebied van 1 januari tot in mei 2022. Bepaalde gedeelten van het Oostvaardersbos zullen ook niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Politiek
Op 26 november heeft de fractie van de Partij van de Dieren in de provincie zo’n 13 vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over het slachten van Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dit gebeurde  naar aanleiding van het artikel over opdringerige dieren.

Volgens Staatsbosbeheer zijn de Konikpaarden de afgelopen tijd teveel door bezoekers benaderd, geaaid en gevoerd. Door deze ‘acties’ zou een deel van de paarden te opdringerig zijn geworden als bezoekers te dicht bij komen.

Partij voor de Dieren
Bij de vragen door de fractie van de Partij voor de Dieren wordt onder meer gevraagd naar uitleg van ‘opdringerig’, of dat er dierengedragskundigen of biologen zijn gevraagd over de kwestie, of dat er gekeken is naar alternatieven zoals uitplaatsing of gedragstherapie.

Overigens zou de opzet van de Oostvaardersplassen niet gesteund zijn geworden door de partij. Echter er zijn nu dieren en moet er zorgvuldig gekeken worden wat het beste is voor de kuddes en het welzijn van het individuele dier.

Gezien de grote grazers, zijn het dieren die in het wild leven en daarom ook met rust gelaten moeten worden. De mens heeft de plicht om het onnodig lijden te voorkomen. En daar hoort geen afschot bij. Bij reactief beheer is het het welzijn van het individuele dier bepalend.

Voor wat achtergrondinformatie, lees hier verder 

(Bronnen: Partij voor de Dieren, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl, Onafhankelijke Burger Journalistiek)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen