Versterking lokale Journalistiek door Samenwerking

Foto: Lokale Journalistiek

Begin mei dit jaar is een groep van 40 extra lokale journalisten aan de slag gegaan. Aan de slag bij de lokale en regionale omroepen verspreid over het hele land. Later is er nog een groep van 20 journalisten bijgekomen. Afgelopen maandag – tijdens het mediadebat – heeft demissionair minister Arie Slob aangekondigt om het project een jaar te verlengen.

Verlenging
De toezegging van de demissionair minister is waarschijnlijk geweest tijdens het Wetgevingsoverleg – OCW Begroting, onderdeel Media. Dit houdt voor de provincie Flevoland in dat de subsidie voor een jaar verlengd wordt, waardoor de vijf journalisten die namens de NOS voor de lokale omroepen werken, een jaar langer kunnen blijven.

Voor de provincie betekent dat de professionele journalisten aan kunnen blijven tot minimaal april 2023. Voor de zenders 1Almere, Radio Lelystad en Lokale Omroep Zeewolde is het een geruststelling dat het project is verlengd. Het doel van het project is het versterken van de lokale journalistiek.

Lokale en regionale omroep
Aangezien de regionale en lokale omroepen het dichtst bij het publiek zitten, heeft men afgesproken dat het van belang is dat in elk dorp, stad en streek een journalist moet zijn. Dit is nodig voor het nieuws, voor onderzoek maar zeker ook voor mooie lokale verhalen. Dit alles versterkt de lokale democratie.

De extra journalisten zijn ondergebracht bij 44 lokale omroepen. Ze zijn aan het werk gegaan in samenwerking met de regionale, lokale omroep. De journalisten doen verslag van lokale maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Belangrijk hierbij zijn natuurlijk ook de Gemeenteraadsverkiezingen 2022.

(Bronnen: Stichting RPO, NOS, Omroep Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen