Politiek loopt niet warm voor referenda

Foto: WikiPedia

Ook de gemeente Lelystad heeft de mogelijkheid om een raadplegend referendum uit te schrijven. Er is hier een verordening voor. Het kan worden toegepast, maar de gemeenteraad kan de uitslag van zo’n referendum naast zich neerleggen. Tenslotte is het een raadplegend en geen bindend referendum.

Referendum
Een andere naam voor een referendum is volksstemming. Hierbij worden de inwoners gevraagd over een bepaalde politieke kwestie. Voor het houden van referendum zijn voorstanders, maar zeker ook tegenstanders te vinden.

Tevens wordt in de landelijke politiek al heel lang gediscussieerd over het houden van referenda. Voorstanders zijn van mening dat een volksstemming een goede manier is om de burger meer invloed te geven. Tegenstanders daarentegen zeggen dat de volksvertegenwoordigers zijn gekozen om zorgvuldige belangenafwegingen te maken.

Lelystad
De fracties van PvdA en D66 hadden een voorstel tot het houden van een raadplegend referendum ingediend in de gemeenteraad, tijdens de begrotingsvergadering van 16 november. Echter de andere partijen hebben geen interesse getoond om de inwoners van Lelystad de mogelijkheid te geven om mee te laten praten over zaken.

Nu was het voorstel van beide partijen heel nauw gericht op drie kwesties: een algemeen vuurwerkverbod, de vraag of bij grote vluchtelingencrises de opvang van vluchtelingen in leegstaande gebouwen mag plaatsvinden. Tenslotte de derde vraag die gaat over afschaffing van de hondenbelasting als daardoor de OZB daardoor iets kan stijgen.

De andere fracties hebben geen behoefte aan referenda en hebben zich geschaard achter de opmerking van de PVV. Deze fractie kwam met de opmerking dat de partijen hun mening over de drie zaken maar in hun verkiezingsprogramma moeten zetten. Zo kan de kiezer aangeven wat hij of zij er van vindt.

(Bronnen: Parlement, Radio Lelystad , FlevoPost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen