Sturen op een Sterk Sportbedrijf

Stadhuis
Stadhuis
Foto: Gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad heeft het aanbod van de sportvoorzieningen georganiseerd. Over het organiseren van de voorzieningen vanaf 1998 heeft de Rekenkamer Lelystad een rapport geschreven. In 1998 is besloten om het beheer en het onderhoud van de accommodaties onder te brengen bij de NV Sportbedrijf Lelystad.

Sportbedrijf
Het Sportbedrijf Lelystad, waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is, beheert en exploiteert sinds het jaar 1998 de sportaccommodaties. De constructie voor de werkzaamheden was een BV die middels een holdingconstructie onder de NV was geplaatst. Dit is sinds 1 januari 2021 verandert naar één enkele NV.

In het onderzoek van de Rekenkamer Lelystad werd de vraag gesteld of de organisatievorm wel de geschikte vorm is om uitvoering te geven aan het sportbeleid. De Rekenkamer heeft vier aanbevelingen gedaan voor verbetering aan de gemeenteraad.

Onderzoek
Eerder heeft de Rekenkamer Lelystad ook al onderzoek gedaan naar de Jeugdzorg. Dit is gebeurd naar aanleiding van de motie ‘Code Rood voor de Jeugdzorg’  Het rapport van de Rekenkamer heeft gemeld dat de diverse partijen en betrokkenen vele fouten hebben gemaakt. De organisatievorm is herhaalde keren flink aangepast.

Ook nu stelt de Rekenkamer vraagtekens bij het feit waarom in 1998 de gemeente voor de uitvoering van het sportbeleid een BV/NV-constructie, met de gemeente als enige aandeelhouder. Eén van de drijfveren zal het BTW-voordeel zijn geweest. Echter aangezien de belastingregels zijn gewijzigd. Hierdoor is het voordeel ook vervallen.

Resultaten
Los van het feit dat de gemeente en het Sportbedrijf van mening zijn dat de maatschappelijke effecten bereikt worden, zijn er geen harde data. Zodoende is een positief beeld niet objectief vast te stellen.

Daarnaast heeft het college in feite twee functies ten opzichte van het Sportbedrijf, nl. die van eigenaar/aandeelhouder en die van opdrachtgever. De eerste functie is in feite een formele, waarbij de tweede ook ‘losjes’ wordt ingevuld.

Ook de gemeenteraad krijgt een opmerking van de Rekenkamer.  Het college kan moeilijk de raad duidelijk maken of het Sportbedrijf de afspraken ook nakomt. Tevens nemen de raadsleden genoegen met onvolledige informatie.

Tenslotte is onduidelijk of het jaarlijkse subsidiebedrag van bijna 5 miljoen voor het Sportbedrijf op de juiste manier besteed wordt. Daarnaast is het takenpakket zwaarder geworden. Dit gebeurt zonder extra subsidie en extra fiscale lasten. Hierdoor kan de exploitatie van de gebouwen onder druk komen te staan.

(Bronnen: FlevoPost, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen