Bezuinigen op Jeugdzorg, dus minder organisaties

Foto: Ago Natura

Aangezien de gemeente Lelystad zo’n zes miljoen moet bezuinigen op de Jeugdzorg, wordt er eerst maar eens de hark door het aantal organisaties in deze zorg gehaald. Het aantal gaat terug van 76 naar 18. Het laatste aantal was de stand van zaken op 1 juli. Dat betekent dus dat een aantal organisaties buiten de boot viel.

Jeugdzorg
Op 10 november 2020 nam de gemeenteraad de motie ‘Code Rood voor de Jeugdzorg’ aan. In deze motie werd het verzoek gedaan aan de Rekenkamer om een onderzoek uit te voeren. En dan ging het met name om de bestuurlijke aansturing en informatievoorziening rond het dossier Jeugdzorg.

De NOS heeft laatst een rondgang gedaan langs alle 352 Nederlandse gemeenten. Uit het onderzoek is gebleken dat een deel van de 1.3 miljard die de gemeenten krijgen voor de tekorten in de Jeugdzorg aan andere zaken worden uitgegeven. Gemeenten gebruiken de gelden van de Jeugdzorg om gaten in de begroting te dichten.

Het blijkt dat het probleem van de financiering bij vele gemeenten voor te komen. Zo ook bijvoorbeeld in Almere. De fractie van D66 Almere heeft aangegeven dat ADHD en dyslexie “normale opgroei- en opvoedproblemen” zijn en dus niet in de Jeugdzorg thuishoren. Volgens de fractie moet het systeem rond Jeugdzorg anders, goedkoper en de kwaliteit moet verbeterd worden.

Ago Natura
Aangezien in Lelystad ook zo’n 6 miljoen per jaar bespaard worden, komen organisaties in de problemen. Eén zo’n organisatie is Ago Natura. Dit zal gevolgen hebben voor de cliënten. De mogelijkheid bestaat dat Ago Natura in december moet stoppen. Dit zal problemen geven voor kinderen die vroegtijdig met de zorg moeten stoppen en dan op een wachtlijst bij een andere organisatie gaan komen.

De organisatie richt zich op specialistische zorg en begeleiding in de natuur. Deze zorg en begeleiding is gericht op kinderen. Binnen de organisatie is ervaring op het gebied van hoogbegaafdheid, ADHD, ADD, ASS, depressies, angsten, licht verstandelijke beperking (LVB) en faalangst.

In de trajecten van zorg wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de natuur. Een natuurlijke omgeving werkt stimulerend. De werkwijze van Ago Natura is gericht op het leren door te ‘ervaren’ en de zintuigen en de omgeving te gebruiken. Men maakt gebruik in alle trajecten van activiteiten. Activiteiten zoals boogschieten, vuur maken, hutten bouwen, ontdekkingstochten, gereedschap gebruiken, onderzoek van flora en fauna en contact met dieren.

De ouders van de kinderen maken zich zorgen over het stoppen van een organisatie als Ago Natura en natuurlijk het aansluiten bij hele grote organisaties.

(Bronnen: Ago Natura, Radio Lelystad, Onafhankelijke Burger Journalistiek, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen