Leerlingenvervoer opnieuw aanbesteden

Foto: Gemeente Lelystad

Witteveen Mobiliteitsgroep had vanaf het nieuwe schooljaar 2020 / 2021 het leerlingenvervoer op zich genomen. Dit was een verandering van vervoerder en kwam door een aanbestedingstraject van de gemeente Lelystad. Beide partijen gaven toen aan zo weinig mogelijk te veranderen voor de kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer.

Leerlingenvervoer
De gemeente is van mening dat ieder kind recht heeft op onderwijs. Hierbij is de eerste verantwoording van de ouders of verzorgers dat het kind op school komt. Meestal geen probleem, als de school op loop- of fietsafstand ligt. Daarnaast kunnen kinderen ook met het openbaar vervoer naar school.

Maar voor sommige kinderen is het lastiger. Bijvoorbeeld als de school te ver weg is. Maar zeker ook voor kinderen met een handicap. En juist voor deze kinderen – handicap of te grote afstand – is het leerlingenvervoer in het leven geroepen.

Aanbesteding
Taxicentrale Witteveen had in 2020 de aanbesteding ‘gewonnen’, echter dit jaar heeft de gemeente Lelystad een nieuwe aanbesteding laten uitvoeren. Van Slooten heeft deze aanbesteding binnengehaald en zou de komende zeven jaar het leerlingenvervoer uitvoeren voor de gemeente.

Witteveen is van mening dat de aanbesteding over gedaan moet worden. Dit wordt gemeld omdat Witteveen van mening is dat de gemeente Lelystad zich niet aan haar eigen ‘spelregels’ heeft gehouden. Volgens deze vervoerder zou door een herberekening de concurrent de winnaar zijn geworden. En dat zou onterecht zijn.

Rechtszaak
Taxicentrale Witteveen had een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. De rechter heeft afgelopen vrijdag laten weten – middels het kort geding – dat het verboden is dat Van Slooten het leerlingenvervoer de komende zeven jaar gaat uitvoeren.

En hierbij draait het om de berekeningswijze. De rechter heeft geoordeeld dat de gemeente de resultaten en de berekening onvoldoende helder heeft kunnen maken. Hierdoor werd Witteveen in het gelijk gesteld. Echter voor de tijd tot 1 mei 2022 verandert er niets voor betrokken leerlingen en ouders. Van Slooten mag tot die datum het leerlingenvervoer uitvoeren. Maar er moet dus wel een nieuwe aanbestedingsronde komen.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen