Leger des Heils, Dag- en nachtopvang

Foto: Leger des Heils

Het centrum van Lelystad heeft al jaren een vestiging van de Dag- en nachtopvang van het Leger des Heils. Mensen die geen dak boven het hoofd hebben of geen thuis, kunnen overdag terecht bij de opvang. Hier kan men terecht voor een praatje, voor vragen, voor een kop koffie, voor een douche of voor de dagbesteding.

Dag- en nachtopvang
Sinds 19 mei 2020 heeft de Dag- en nachtopvang (DNO) van het Leger des Heils een nieuwe tijdelijke locatie op het Zuiderwagenplein. Dit was nodig omdat het ‘oude pand’ gesloopt zou worden.

Volgens de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO) is het verplicht voor de gemeente om thuis- en daklozen op te vangen. De locatie Zuiderwagenplein is tijdelijk voor maximaal vijf jaar. De gemeente zou onmiddellijk naar een nieuwe ‘vaste’ locatie zoeken.   

Echter in mei dit jaar was plotseling te lezen op de site van Lelycentre Bouwt, dat er nieuwe ontwikkelingen zouden zijn in de maatschappelijke opvang. In principe zou daardoor geen nieuwe locatie voor de DNO nodig zijn. De gemeente zoekt daarom op dit moment niet naar een nieuwe plek.

Dagopvang
Het Leger des Heils heeft Hier en Nu, wat staat voor voor de dagopvang voor dak- en thuisloze mensen. Men kan er terecht voor zaken die boven zijn genoemd. Maar ook voor een computer met internet. Tevens is het mogelijk om een afspraak te maken met een arts, iemand van de sociale dienst of de verslavingszorg.

Mensen kunnen hier terecht voor een luisterend oor. Tevens kunnen ze een postadres krijgen. De medewerkers van het Leger des Heils leggen contact met de bezoekers en gaan kijken hoe ze kunnen helpen. Zoeken naar doorstroming, een of andere hulp, een eigen woonplek, werk of een goede dagbesteding.

Burendag
Afgelopen zaterdag was het Burendag. Het Leger des Heils had daarom omwonenden uitgenodigd voor een kennismaking. De deur stond voor iedereen open, waarbij men een visje kon eten en iets kon drinken. Dit om elkaar beter te leren kennen.

Op de dag zijn ruim 75 buren komen kijken bij de Dag- en nachtopvang aan het Zuiderwagenplein. Tevens zijn meer dan 25 mensen uit de buurt meegegaan voor een rondleiding in de opvang.

(Bronnen: Lelycentre Bouwt, Leger des Heils, FlevoPost, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen